Home office je pre chrbtice záťaž. Masér radí, ako zmierniť bolesť

TA3 HM
21.5.2021 07:00

Z kancelárií sme sa počas pandémie presunuli do domácností na home office, mnohí zostanú pracovať z domu už natrvalo. Často pracujeme za kuchynským stolom či z gauča počas celého dňa. Na pohľad pohodlné sedenie však môže negatívne vplývať na našu chrbticu. Na to, ako si vytvoriť doma podmienky tak, aby netrpela sme sa pýtali wellness pracovníka a maséra Vladimíra Oríšeka.

Home office je pre chrbtice záťaž. Masér radí, ako zmierniť bolesť
Instagram/regeneraciatela

Ako ukázala analýza Evy Sadovskej z Wood & Company, vlani sa home office dotkol 11,6 % zamestnaných Slovákov. Rýchly presun z kancelárií do bytov mnohých pristihol nepripravených. Pracovňa, písací stôl či kvalitná kancelárska stolička nemusí byť bežnou súčasťou každej domácnosti. Z našich obývačiek, kuchýň, spální, balkónov či dokonca komôr sa stali provizórne kancelárie. Úradovali sme z gaučov, kresiel a spoza jedálenských stolov. Počas prísnejších pandemických opatrení sme mali navyše aj obmedzenú možnosť hýbať sa a športovať.

"Home office je veľká záťaž pre naše chrbtice," potvrdil wellness pracovník a masér Vladimír Oríšek s tým, že kým ľudia chodili do zamestnania fyzicky, hýbali sa viac. "Či už to boli prestávky na obed, počas ktorých sa ľudia prešli na obed do jedálne, alebo do reštaurácie, prípadne sa cestou do práce alebo z práce prešli. Teraz boli niekoľko mesiacov doma počas celého dňa. Nehovoriac o tom, že v domácom prostredí mnohí sedia na stoličkách, ktoré nie sú vhodné na dlhodobé sedenie," uviedol. Zo svojich skúseností u klientov vníma najväčšie problémy v driekovej a krčnej chrbtici.

Prekladáte si nohu cez nohu? Nerobte to často

"Najčastejšie prichádzajú klienti s problémami chrbta. Ľudia si ale neuvedomujú, že to môže začať už v dolných končatinách," upozorňuje Oríšek. Môžu za to zlé sedavé návyky. "Napríklad prekladanie si nohu cez nohu nám pri dlhšom sedení môže vysunúť bedrový kĺb, a tým pádom máte takpovediac jednu nohu kratšiu ako druhú. Vtedy to začína – keďže nerovno stojíte, namáhate jednu stranu chrbta viac a tá začne tuhnúť." V dôsledku dlhodobo nesprávneho sedenia potom môžu vzniknúť spazmy alebo tzv. trigger pointy a spôsobiť ďalší problém.

V roku 2019, teda pred pandémiou, pracovalo z domu pravidelne alebo občas 9,5 % pracujúcich Slovákov. Vlani sa home office dotkol 11,6 % zamestnaných Slovákov, pričom home office sa o niečo viac týkal Sloveniek (12,8 %) než Slovákov (10,5 %).

5fa28c00b07f1187732214_0a14036f-41fd-20f3.jpg

"Toto stuhnuté svalstvo môže nakoniec vysunúť platničku a telo sa postupne dostáva do veľkých problémov," varuje masér. Ako v tejto súvislosti uviedol, veľmi efektívna je tzv. Dornova metóda masáže. "Ide o jemnú manuálnu terapiu, pomocou ktorej sú kĺby a stavce bezpečne a presne uvedené do správnych polôh - vyrovnáva sa tým celková statika tela," opísal.

Predísť problémom sa podľa jeho slov dá aj počas toho, ako pracujete z domu, a to správnym cvičením, strečingom alebo návštevou maséra. Najväčšou chybou podľa neho nie je ani tak to, že si zle sadneme, ale že sme dlho v jednej polohe. "Je totiž úplne jedno, ako si sadnete - po nejakej dobe vám tá poloha bude prekážať. Na trhu je množstvo rôznych masážnych pomôcok, ktoré slúžia na stimuláciu bodov na nohách, rukách, či chrbte," hovorí.

Ideálne podmienky si môžete nastaviť aj doma

Počas práce z domu si môžete nastaviť vhodné podmienky tak, aby ste si zbytočne neničili chrbticu. Ideálne je meniť polohy pri sedení, a z času na čas sa rozcvičiť. Podľa Oríšeka stačí ľahký strečing celého tela. Odporúča využiť na sedenie aj fitloptu. Ideálny sed podľa neho nie je žiaden ak sme v ňom príliš dlho. Statický sed na klasickej stoličke je vhodné kombinovať s dynamickým sedom. Napríklad aj na spomínanej fitlopte, kedy je sedacia plocha nestabilná, bez operadla, a svalové skupiny trupu a dolných končatín musia neustále pracovať, pripomína odborník.

brazilian-injured-olympics891080123919_c0a80401-5447-9b21.jpg

Ako teda na to? "Sedíme v strede fitlopty, lýtka sa nedotýkajú jej povrchu. Nohy sú rozkročené v šírke ramien, opierajú sa na celú plochu chodidla, špičky smerujú vpred. Kolená sú nižšie ako bedrový kĺb, stehná smerujú šikmo nadol. Stehná, kolená a chodidlá sú v jednej línii. Hrudník je vypnutý, ramená smerujú dozadu, lopatky šikmo nadol, hlava je vzpriamená," opísal s tým, že pri osem hodinovej práci odporúča aspoň dve hodiny dynamického sedu.

O masérske služby, ktoré boli počas niekoľkých mesiacov obmedzené, je v súčasnosti zvýšený dopyt. Ako uviedol Oríšek, menšia intenzita pohybu sa odzrkadlila na telách zákazníkov, ale aj psychike. "Najviac ľudia vyhľadávajú rýchlu pomoc pre svoj chrbát a stuhnutú šiju a chcú najmä uvoľniť stres, ktorý sa v nich počas lockdownu nahromadil," uviedol Vladimír. Ako dodal, "problémy s chrbticou tu boli aj budú", dôležitý je prístup k nášmu telu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok