Kollár o Zurianovi: Netreba robiť teátro, polícia postupovala korektne

TA3 TASR
21.5.2021 15:30

Postup polície a inšpekcie ministerstva vnútra pri obvineniach exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana považuje predseda národnej rady Boris Kollár za korektný.

Kollár: Platí prezumpcia neviny

Podčiarkol, že platí prezumpcia neviny a obvinenia treba prešetriť. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková rovnako považuje za podstatné, aby sa takéto trestné činy riadne vyšetrili a aby verejnosť verila v orgány činné v trestnom konaní. Uviedli to na piatkovej tlačovej konferencii po návšteve Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline.

"Ak NAKA vedela, že ho bude obviňovať, myslím si, že bolo korektné sa s ním dohodnúť, aby ho nebrali rovno z kancelárie," povedal Kollár v súvislosti s tým, že Zurian len nedávno skončil vo funkcii riaditeľa NAKA. Považuje za korektné nebrať čelných predstaviteľov polície, ktorí by mali dohliadať nad zákonnosťou, priamo z úradov vykopávaním dverí na kanceláriách. "Toto nie sú zločinci, ktorí by ohrozovali spoločnosť, ktorí by vykonávali násilnú trestnú činnosť. Ku každému treba pristupovať individuálne, nerobiť z toho teátra," poznamenal.

Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a nemožno sa teraz baviť o tom, že exšéf NAKA je zločinec. "Má možnosť sa obhájiť," podotkol Kollár s tým, že ak situácia bude dôkazne silná, ani Zuriana neminie spravodlivý trest. "Pokiaľ situácia nebude silná, bude oslobodený a bude sa mu treba ospravedlniť," dodal.

Zurian z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť

Kolíková pripustila, že aj tieto udalosti môžu prispievať k narušeniu dôvery v justíciu či orgány činné v trestnom konaní. "Samozrejme, že to znižuje dôveryhodnosť celej justície a s tým sa nedá nič robiť. Potrebné je, aby trestné činy, pri ktorých je takéto podozrenie či obvinenie, boli dôsledne vyšetrené, a to čo najskôr," povedala.

Najhoršie podľa nej bude, ak sa konania skončia a verejnosť neuverí, že sa spravilo všetko pre to, aby sa potenciálny páchateľ trestného činu dostal pred súd a bol odsúdený. "Akokoľvek nech sa vyvinú obvinenia, dôležité je, aby sme uverili, že zafungovali orgány činné v trestnom konaní vrátane prokurátorov a sudcov, veci sa objasnili a na základe toho daná osoba bola oslobodená alebo odsúdená," skonštatovala.

Zuriana mala obviniť inšpekcia ministerstva vnútra. Podľa informácií Denníka N mala v piatok ráno u Zuriana doma v Poprade zasahovať polícia. Ten je však v súčasnosti v zahraničí. Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju. Z funkcie teda odišiel na vlastnú žiadosť. Zároveň odišiel aj z polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok