Po exriaditeľa NAKA Zuriana si prišla polícia, čelí obvineniu

TA3 TASR
21.5.2021 08:49

Bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana obvinila Inšpekcia ministerstva vnútra. V piatok ráno si poňho do jeho popradského bytu prišla polícia, Zurian sa však nachádzal v zahraničí. Policajti uňho vykonali domovú prehliadku.

Trestné oznámenie na kajúcnika

Topky.sk v stredu informovali, že Zurian vo februári podal na bývalého námestníka SIS a kajúcnika Borisa Beňu trestné oznámenie za krivé obvinenia a krivú výpoveď. Podnet sa mal týkať Beňových výpovedí, podľa ktorých Zurian vynášal tajné informácie. V trestnom oznámení mal Zurian uviesť aj to, že presun Ľudovíta Makóa do SIS riešil aj bývalý premiér. Igor Matovič (OĽANO) odmietol, že by intervenoval za presun bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy do SIS. "Nemám s tým nič spoločné," uviedol.

Zurian je v zahraničí, ale je v kontakte s vyšetrovateľom. “Nie som si vedomý, že by som sa dopustil nejakej trestnej činnosti,“ povedal Zurian podľa Denníka N, ktorý informuje o incidente. Zurian dodal, že na políciu sa dostaví, keď sa otestuje na prítomnosť koronavírusu.

Zurianov odchod z NAKA

Zurian skončil vo funkcii riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry k 15. máju. Z postu a tiež z polície odišiel na vlastnú žiadosť. "Ako som sa už viackrát verejne vyjadril, výsledky NAKA pod vedením Braňa Zuriana boli výborné. Ide o kolektívny výsledok za dva roky pôsobenia Zuriana na poste riaditeľa NAKA. Dnes ráno mi dal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru, ktorú som prijal," reagoval prezident Policajného zboru Peter Kovařík na Zurianov odchod s tým, že ho toto rozhodnutie prekvapilo.

Zurian požiadal nielen o uvoľnenie z postu šéfa NAKA, ale tiež o uvoľnenie z policajného zboru. "Všetko sa raz končí, každý raz odíde a v súčasnej dobe to cítim práve takto," vyjadril sa. Dôvody svojej žiadosti nechcel bližšie komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok