Stojíme zoči-voči novej neistote. Vakcíny sú účinné, no jednu vec netreba uponáhľať

TA3 TASR
20.5.2021 13:00

Autorizované vakcíny proti Covid-19 sú účinné proti všetkým známym variantom tohto ochorenia vrátane indického, povedal vo štvrtok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge. Informuje o tom agentúra AFP.

Stojíme zoči-voči novej neistote. Vakcíny sú účinné, no jednu vec netreba uponáhľať
TASR/AP

"Všetky varianty koronavírusu, ktoré sa doposiaľ objavili, reagujú na dostupné schválené vakcíny," spresnil Kluge. Ako dodal, všetky varianty koronavírusu môžu byť kontrolované rovnakými opatreniami v oblasti zdravotníctva i sociálnej oblasti, aké sa využívali doposiaľ.

Pokrok v boji proti pandémii však zostáva "krehký" a medzinárodnému cestovaniu by sme sa mali vyhnúť, varoval riaditeľ WHO pre oblasť Európy.

Cestovaniu sa treba vyhnúť

"Práve teraz, zoči-voči pretrvávajúcej hrozbe a novej neistote, potrebujeme byť opatrní a prehodnotiť medzinárodné cestovanie, alebo sa mu vyhnúť," spresnil.

Tzv. indický variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa zdá nákazlivejší, doposiaľ identifikovali v najmenej 26 z 53 krajín v európskom regióne WHO, povedal Kluge počas pravidelnej týždennej tlačovej konferencie v Kodani.

Svetlo na konci tunela

Ako dodal, v európskom regióne WHO dostalo dávku vakcíny proti COVID-19 iba 23 percent ľudí, kým obe dávky očkovacej látky podali len 11 percentám. "Vakcíny môžu byť svetlom na konci tunela, nemôžeme byť však tým svetlom oslepení," podotkol Kluge.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok