Sulík o rozpočte: Takto sa to nerobí, SaS bude zodpovedná

TA3 TASR
19.5.2021 16:21

"SaS je strana rozpočtovej zodpovednosti," vyhlásil Richard Sulík na tlačovom brífingu. Mala by byť podľa neho samozrejmosť, že sa prikryjeme len takou perinou na akú máme. Komentoval tým snahu o navýšenie štátneho rozpočtu zo strany ministra financií Igora Matoviča.

SaS chce diskusiu

"Nie sme proti navýšeniu rozpočtu, chápeme, že druhá vlna spôsobila omnoho viac škôd ako sme odhadovali. Rozumieme, že je nutné navýšiť deficit. Ale máme otázky k jednotlivým položkám," uviedol Sulík pred novinármi. S navýšením deficitu problém nemá, má však problém s tým, akým spôsobom sa o to Matovič snaží. "Ak chce zvýšiť rozpočet, mal by ho prísť predstaviť a vysvetliť. Obzvlášť, keď to chce v skrátenom konaní. Takto sa to nerobí," dodal s tým, že zmeny chcú čas a chcú o nich diskutovať.

V návrhu zvýšenia deficitu rozpočtu sú podľa neho jednak položky, voči ktorým strana SaS nemá námietky. "Druhý typ sú položky, u ktorých požaduje SaS vysvetlenie, napríklad pre ich neprimeranú výšku. Tretím typom sú položky, ktoré do zvýšenia dlhu nepatria," vysvetlil.

"Poznáme sumu, ktorú predložil Igor Matovič, 3,4 miliardy eur. Máme sumu, ktorú sme si my zrátali ako nevyhnutné minimum, čo je 1,626 miliardy eur. Dohoda bude medzi týmito dvomi číslami, ak k nej dôjde. My sme pripravení diskutovať, rokovať a robiť ústupky," spresnil Sulík.

Problém jednej miliardy

Richard Sulík spomenul aj jednu miliardu eur na Covid v aktuálnom štátnom rozpočte. Doteraz vraj nevie, na čo a či sa vôbec minula. Nevyhnutným minimom zvýšenia deficitu rozpočtu je podľa jeho slov suma 1,626 miliardy eur. "My sme v (súčasne platnom) rozpočte schválili nejakú rezervu vo výške jednej miliard eur, bez určenia, len s tým, že prostriedky budú použité na riešenie krízy. Dodnes som však nevidel zoznam, ako sa tá jedna miliarda eur minula. Mám však za to, že práve v tej jednej miliarde sa nachádzajú položky ako napríklad 26 miliónov eur pre zamestnancov a firmy kultúrneho priemyslu," priblížil predseda SaS.

Podľa Sulíka nie je pravdivé tvrdenie ministra financií Igora Matoviča, že SaS si "zobrala firmy a občanov za rukojemníkov".

Kritizoval aj zahraničné cesty

Minulý rok podľa Sulíka schválili navýšenie rozpočtu, lebo prišla kríza. "Zostavoval ho ešte Kamenický, už v čase zostavenia bolo jasné, že nie je reálny. Museli sme ho upraviť, teraz stojíme pred treťou úpravou rozpočtu. 3,4 miliardy eur je veľmi vysoká suma, nedá sa fungovať v štýle miliarda sem, miliarda tam," uviedol.

Igora Matoviča ako ministra financií SaS podporila, Sulík však kritizoval aj jeho zahraničné cesty, tá do USA bola podľa neho aj zásahom do jeho kompetencií. "Napáchala viac škody ako úžitku," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok