Zažite čarovné Santorini bez davov turistov

CK SATUR/PR
19.5.2021 15:19

Ak sa chcete naladiť sa na letnú atmosféru a spoznať obľúbený grécky ostrov Santorini bez davov ľudí, vyberte sa sem už v júni. Grécko otvorilo hranice pre príchod turistov 15. mája, a tak sa naskytá jedinečná príležitosť užiť si výhľady, more, poloprázdne pláže a mať grécke reštaurácie a kaviarne takmer pre seba.

Zažite čarovné Santorini bez davov turistov
CK SATUR

Najkrajšie výhľady a najmä západy slnka

Mnohí tvrdia, že najpôvabnejší z gréckych ostrovov je práve Santorini - jeden z 220 ostrovov Kykladského súostrovia severne od Kréty. Strmý ostrov v tvare „croissantu“, ktorí už starí Gréci označili aj „kallisti“, čiže najkrajší, má vďaka svojmu vulkanickému pôvodu a čiernemu lávovému piesku na plážach prívlastok aj čierna perla Egejského mora. Napriek svojej malej rozlohe, ktorá je 76 km2, je Santorini neskutočné bohatou klenotnicou. Východné pobrežie sa pýši dlhými plážami, západná strana – kaldera - je dielom prírody a ľudskej fantázie.

zpad-slnka-oia-depositphotos-9324897-xl-2015_c0a80501-0e8a-7a73.jpg

Priamo nad kalderou sa týči mesto Fira s bielymi domami a terasami, krivolakými uličkami, námestiami a kostolmi. Hlavným mestom sa stalo v 19. storočí, keď nahradilo v tejto funkcii Pyrgos Kallistis. Mestečko je čarovné centrum aj pre nočný život. Skvelé drinky a neodolateľný výhľad na calderu si vychutnajte v kokteilovom bare Crystal, alebo vynikajúca reštaurácia Aris ponúka tradičnú grécku kuchyňu. Romantické mestečko Oia je viac kľudnejšie, ale tiež ponúka tie najkrajšie výhľady a skvelé nákupy. V Oia, v obchodíku Hope nájdete malé poklady, unikátne ručne vyrobené šperky od gréckych umelcov alebo aj rôzne iné suveníry, ktoré vždy oživia vaše santorínske spomienky. Medzi mestom Fira a malým prístavom pod ním Fira Skala premáva aj lanovka, ktorou sa môžete zviezť, alebo aj somáre sú tu miestnou ikonou.

Práve na ceste z mestečka Fira do Oia sú jedny z najkrajších výhľadov na biele domčeky s modrými kupolami kostolov postavených v útesoch nad morom. Nájdete tu malé butikové hotely s infinity bazénom a výhľadom na kalderu. Hotely sú o niečo luxusnejšie ako tie vo Fire. Nachádza sa na vrchole impozantnej skaly a ponúka výhľad na ďalšie ostrovčeky – Palia a Nea Kameni. Pod mestečkom Oia je malý prístav odkiaľ sa organizujú výlety katamaránom okolo ostrova.

Na Santorini nájdete aj grécke Pompeje

Zvyšky minojského mesta Akrotiri, ktoré bolo tisícročia zakopané pod lávou a vďaka jeho objaveniu sa dnes môžeme dozvedieť viac o spôsobe života v tomto období, objavíte na južnom cípe ostrova. Archeológovia tu odhalili veľkú civilizáciu zničenú výbuchom sopky. Celé toto prehistorické minojské mesto má námestie, ulice a dvojposchodové domy. Veľký význam majú fresky, objavené v tejto oblasti. Znázorňujú prírodné motívy, rybárov, krásne ženy či zápasiacich mladíkov. Archeológovia v 60 rokoch minulého storočia zistili, že Santorini bolo po Kréte mimoriadne dôležité v minojskom svete.

akrotiri-depositphotos-39843359-original_c0a80501-0ef4-6725.jpg

Pláže všetkých farieb

Ak ste sa ešte nekúpali na vulkanickej pláži s čiernym pieskom, ste na Santorini na správnej adrese. Krásna scenéria so skalami, promenádou s reštauráciami, barmi a obchodmi vás čaká v letovisku Kamari aj Perissa. V Perisse odporúčame navštíviť tavernu s morskými plodmi a čerstvými rybami priamo na promenáde odkiaľ si môžete odskočiť zaplávať si s výhľadom na kopce v pozadí.

Santorini sa môže popýšiť viacfarebnými plážami a vulkanickým pieskom. Červená pláž v blízkosti Akrotiti s vysokými červenými útesmi patrí medzi najkrajšie. V severnej časti je pláž Baxedes a Koloumbos. Pláž Kamari ležiacia 10 km od Fira má dlhú čiernu pieskovú pláž a jej útesy tvoria cíp Mesa Vouno. V severnej časti sú pláže Paradise a Pori. Loďou môžete navštíviť vulkanický ostrov Nea Kameni, alebo jeho väčšieho suseda ostrov Thirasia, či zaplávať si v horúcich prameňoch Palia Kameni.

black-beach-depositphotos-39843341-original_c0a80401-0f56-72ff.jpg

Ako chutí Santorini?

Santorini je známe pre tradičné produkty dopestované v kvalitnej vulkanickej pôde, ako cherry paradajky, biely baklažán, fava, kozí syr a samozrejme medzinárodne slávne víno. Navštíviť môžete aj niektoré miestne vinárstva ako napríklad Santo Wines, kde ponúkajú aj miestnu ochutnávku. Najznámejšie je „asyrtiko“ alebo dezertné víno Vinsanto.

Tipy na zážitky od šéfky CK SATUR Nory Fedorovej:

  • Santo Maris – reštaurácia s kaviarňou uprostred ostrova s nádhernými výhľadmi na Calderu. Ráno si tu môžete dať výborné espresso s čerstvou pomarančovou šťavou z miestnych malých pomarančov a čerstvý croissant. Počas dňa ponúkajú ochutnávky miestnych vín a určite odtiaľto odídete s aspoň jednou fľaškou špeciálneho santorínskeho dezertného vína. Na Santorini rastie totiž špeciálna odroda veľmi sladkého hrozna, ktoré nerastie do výšky a vzhľadom na vulkanickú pôdu mu stačí menej vody
  • Najlepším spôsobom ako spoznať Santorini je navštíviť typickú santorinskú dedinku Pyrgos na kopci s výhľadmi. Určite odporúčam vyskúšať miestnu jahňacinu alebo nekonečný výber meze – baklažánovú nátierku s cesnakom, grécky šalát, miestny vyprážaný syr či humus.
  • Ak máte radi túry po hrebeňoch s menším prevýšením a krásnymi vyhliadkami na Calderu, určite odporúčam absolvovať skoro ráno trek medzi mestečkami Oia a Fira. Obidva smery sú úžasné, poskytujú stále meniace sa vyhliadky a cestou sa môžete zastaviť v jednej z kaplniek. Zaslúžená pomarančová šťava alebo káva s výhľadom vám tak bude chutiť oveľa lepšie
  • Santorini ponúka na rozdiel od iných gréckych ostrovov aj drahšie butiky a galérie. Ak radi nakupujete alebo sa len prechádzate, určite nevynechajte malebné kníhkupectvo v Oia, či jeden z dobrých butikov na hlavnej promenáde
  • Pre tých, ktorí obľubujú vodné športy, odporúčam vyskúšať kitesurfing pri bývalej paradajkovej konzervárni
  • Santorini ponúka ubytovanie v malých hoteloch, butik hoteloch so suitami a vilách s privátnym bazénom. Ak chcete krásne výhľady, romantické západy slnka a ubytovanie uprostred bielych domčekov s modrými kopulami, Andromeda Villas či Santo Maris sú tými pravými pre vás. Na pláž ale budete musieť zájsť autom alebo miestnym autobusom. Ak vás skôr láka ubytovanie na pláži a do mesta za výhľadmi si radšej vyjdete, letoviská Kamari a Perissa sú pre vás ako stvorené. Počítajte však s čiernym pieskom na pláži.

Láka vás oddych alebo poznávanie?

Naladili sme vás na grécku vlnu a už sa vidíte, ako sa prechádzate kamennými uličkami medzi domčekmi s modrými okenicami? Už v júni sa môžete naladiť na leto a vychutnať si dovolenku na Santorini už od 4 nocí, v niektorom z TOP 4* a 5* hoteloch s raňajkami prípadne polpenziou pre dokonalý relax. Ak vás láka poznávanie ostrova, môžete sa vybrať na poznávací zájazd Santorini - klenot Egejského mora s nabitým programom a skvelým sprievodcom CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok