Slovensko zatiaľ nemá digitálny certifikát o očkovaní. Odporúča sa medzinárodný očkovací preukaz

CK SATUR/PR
18.5.2021 17:09

Od soboty 15. mája 2021 už môžeme opäť cestovať do zahraničia za rekreáciou. Podmienky pre vstup si upravujú krajiny individuálne. Čaká sa na cestovateľský semafor, ale aj schválenie jednotného digitálneho covid pasu. Ako sa dá vycestovať zo Slovenska, kým nie je schválený?

Slovensko zatiaľ nemá digitálny certifikát o očkovaní. Odporúča sa medzinárodný očkovací preukaz
pixabay

Dočasné riešenie v podobe medzinárodného očkovacieho preukazu

Očkovaní majú v mnohých krajinách výnimku, a teda aj miernejšie podmienky pre vstup - nepotrebujú negatívne testy. Pre aplikovanie tejto výnimky je však potrebné sa preukázať potvrdením o absolvovaní očkovania v medzinárodne uznanej podobe – v anglickom prípadne nemeckom jazyku. Na Slovensku však, zatiaľ, jednotný očkovací certifikát nemáme. Každé očkovacie centrum dáva svoj vlastný a iba v slovenskom jazyku.

Na krátkodobé vyriešenie uvedeného problému štát odporúča dočasne dať si vakcínu zaznačiť od všeobecného lekára do medzinárodného očkovacieho preukazu. Ten vám po zaočkovaní vydajú v ktorejkoľvek ambulancii cestovnej medicíny, do ktorej sa rozhodnete ísť zaočkovať, dokonca sa dá zakúpiť aj v papierníctve.

Kedy teda prídu zelené COVID pasy?

Európska komisia vyzvala členské krajiny Európskej únie, aby boli pripravené prijať na národnej úrovni potrebné technické kroky nevyhnutné na vytvorenie celoeurópskej infraštruktúry na zavedenie a overovanie covid pasov. Európsky covid certifikát by Európsky parlament mal schváliť v júni a platiť by mal najneskôr začiatkom leta.

Tento certifikát bude vydávaný v dvoch jazykoch (napríklad slovenský a anglický), v dvoch podobách (elektronický aj papierový) a s informáciou, či je jeho držiteľ zaočkovaný, otestovaný alebo prekonal covid.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok