Čo robiť v prípade povodne? Na tieto veci by ste mali myslieť

TA3 TASR
18.5.2021 14:41

V prípade vzniku povodne v obci a nedostatku času treba nechať akúkoľvek činnosť a rýchlo odísť na bezpečné miesto, napríklad na kopec alebo vyšší svah. Na sociálnej sieti to radí ministerstvo vnútra.

Čo robiť v prípade povodne? Na tieto veci by ste mali myslieť
TASR/Ján Krošlák

Ak má človek dostatok času pri vzniku povodne, mal by podľa rezortu vypnúť alebo uzatvoriť hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu. Vybavenie domácností by si ľudia mali premiestniť do vyšších poschodí a uzatvoriť všetky okná.

MV pokračuje, že ľudia by si mali pripraviť evakuačné vozidlo pre prípad krízovej situácie, lieky, dokumenty, šatstvo, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na dva až tri dni. Osoby by si so sebou mali zobrať aj nepremokavú obuv a odev. Odstrániť by mali aj látky, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu, ako sú napríklad jedy, žieraviny či kyseliny.

Ďalej by mali obyvatelia obce informovať svojich susedov, pripraviť evakuáciu zvierat a evakuačnú batožinu, približuje MV. "Dodržujte pokyny záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy, sledujte pokyny v hromadných informačných prostriedkoch," uvádza rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok