Voda brala autá aj s ľuďmi. Uviaznutých zachraňovali hasiči na člnoch

TA3 TASR
18.5.2021 10:35

Hasiči absolvovali do utorkového rána celkovo 203 výjazdov. Odčerpávali vodu z pivníc, zachraňovali autá, odstraňovali nánosy bahna a monitorovali rieky. Celkovo zasahovalo 912 príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí.

Pohroma vo Zvolenskom okrese

Najvážnejšia situácia bola v Žilinskom kraji, kde hasiči vykonali až 76 výjazdov. "V Banskobystrickom kraji zasahovali 64-krát a v Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná 63-krát," povedala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Hasiči vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc, odstraňovali nánosy bahna, čistili priepusty, odstraňovali prekážky z vodných tokoch a na mnohých miestach vykonávali monitoring vodných tokov.

V utorok predpoludním hasiči zasahovali v obciach Hronská Breznica a Ostrá Lúka vo Zvolenskom okrese, kde vo vodných tokoch uviazli osobné autá aj s ľuďmi. „Osoby sa z vozidiel pre silný prúd a vysokej hladiny vody nedokázali svojpomocne dostať von,“ informovala Križanová s tým, že všetci ľudia sú v poriadku.

Podľa nej v Hronskej Breznici zostala vo vozidle uviaznutý jeden človek, v Ostrej Lúke sa v aute nachádzali dve osoby. „Hasičom sa všetkých podarilo pomocou člnov zachrániť a presunúť do bezpečia. Zasahujúci hasiči po ľuďoch vyťahovali z vodných tokov aj autá. Pri udalostiach sa nikto nezranil,“ zhrnula.

Hasiči v Banskej Bystrici podľa slov Križanovej od skorých ranných hodín stavajú pri zimnom štadióne protipovodňové bariéry, aby tak zabránili vybreženiu rieky Hron. "Na mnohých miestach hasiči naďalej zasahujú, vykonávajú protipovodňové opatrenia, odčerpávajú vodu a odstraňujú následky intenzívneho dažďa," dodala.

Zaplavené ulice na východe

V súvislosti s intenzívnym dažďom v Košickom kraji zasahovali hasiči predovšetkým v okolí Košíc. Najhoršia situácia bola v obciach Nižná Hutka, Malá Ida a Družstevná pri Hornáde, kde voda zaplavila ulice. Ohrozené sú aj rodinné domy. Za Krajské riaditeľstvo HaZZ v Košiciach uviedla Jana Matis Libová.

Ako spresnila, nápomocní sú aj dobrovoľní hasiči z Budimíra, Ploského a Rákoša. „V súvislosti s počasím  máme zatiaľ šesť výjazdov do obcí, kde sa vylieva voda do ulíc. Ďalšie tri súvisia so spadnutými stromami a nahnutým telekomunikačným stĺpom. Hasičov máme momentálne už len v Nižnej Hutke a v Malej Ide ostalo čerpadlo na prečerpávanie vody,“ dodala Matis Libová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok