Vakcína je vhodná aj pre tehotné. Potrebná je však konzultácia s lekárom

TA3 TASR
17.5.2021 16:01

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v tehotenstve alebo pri dojčení je možné, treba ho však individuálne skonzultovať s ošetrujúcim lekárom, ktorý pozná celkový zdravotný stav pacientky. Na sociálnej sieti na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Vakcína je vhodná aj pre tehotné. Potrebná je však konzultácia s lekárom
SITA/AP

"So stúpajúcim používaním vakcín vo svete stúpa aj počet údajov, ktoré máme k dispozícii a doteraz nebolo preukázané osobitné zdravotné riziko pre matku či pre dieťa," uviedli odborníci z ústavu s tým, že v prípade, že sa po konzultácii s lekárom rozhodne žena pre očkovanie počas dojčenia, nie je potrebné dojčenie prerušiť.

V zahraničí ich očkujú prioritne

Pripomenuli, že tehotenstvo patrí medzi rizikové faktory vážneho priebehu ochorenia COVID-19 a zvyšuje pravdepodobnosť predčasného pôrodu. Práve z tohto dôvodu sa niektoré krajiny rozhodli prioritne očkovať tehotné ženy.

Očkovanie sa podľa ŠÚKL všeobecne odporúča najmä tým tehotným a dojčiacim ženám, u ktorých existujú aj iné rizikové faktory pre závažný priebeh ochorenia COVID-19, napríklad hypertenzia či iné kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita.

Dokument o gravidite, dojčení a očkovaní proti novému koronavírusu od Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie je dostupný cez sociálnu sieť ŠÚKL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok