Nedostatok čipov je globálny problém, výrazne ovplyvní výrobu áut

TA3 TASR
14.5.2021 18:23

Problémy s nedostatkom elektronických súčiastok môžu stáť globálny automobilový priemysel v tomto roku viac, než sa doteraz predpokladalo.

Nedostatok čipov je globálny problém, výrazne ovplyvní výrobu áut
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Nedostatok čipov zníži svetovú produkciu áut v tomto roku približne o 3,9 milióna vozidiel, odhaduje poradenská spoločnosť Alix Partners. Hodnota týchto áut, ktoré sa nevyrobia, predstavuje asi 110 miliárd USD (91 miliárd eur), čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s prognózami z konca januára. To sa vo veľkej miere prejaví aj na predajných číslach automobiliek, uviedol manažér Alix Partners Marcus Kleinfeld.

Výrobcovia, samozrejme, znížia zásoby, čím sčasti vykompenzujú tento negatívny vývoj. Automobilový priemysel zápasí s nedostatkom čipov už niekoľko mesiacov. Veľkí výrobcovia čipov sa najprv počas koronakrízy prestavili na výrobu polovodičov pre spotrebnú elektroniku, aby pokryli zvýšený dopyt. K tomu sa v tomto roku pridali aj výpadky produkcie výrobcov v Japonsku a USA.

Aktuálne je nedostatok polovodičov globálnym problémom a nové investície ich výrobcov do zvýšenia kapacít sa prejavia až za nejaký čas. Koncern Volkswagen počíta s tým, že v 1. kvartáli vyrobil pre nedostatok čipov o 100.00 áut menej. Negatívny vplyv môže byť v prebiehajúcom štvrťroku ešte väčší. Elektronické súčiastky chýbajú aj Daimleru, BMW a ďalším automobilkám po celom svete. Americký koncern Ford predpokladá, že nedostatok čipov spôsobí straty vo výške okolo 2,5 miliardy USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok