Prečo nakupovať v second handoch? Radí módna blogerka Stylemon

TA3 Lenka Madlenová
15.5.2021 07:00

Second handy zažívajú v súčasnosti obrovský boom. Svedčí o tom nielen záujem širokej verejnosti, ale aj ich rozmach a presah z kamenných predajní do online sveta. Slovenská módna blogerka a milovníčka second handov, Lenka alias Stylemon, vám prináša niekoľko dôvodov, prečo by ste ich mali navštíviť a milovať aj vy.

Prečo nakupovať v second handoch? Radí módna blogerka Stylemon
TA3 Lenka Madlenová

Trvalo udržateľná móda

Tento pojem je čoraz známejším, aj kvôli zväčšujúcim sa klimatickým problémom, na ktoré má módny priemysel veľmi významný dopad. Second handy sú miestom, kde ľudia zanesú nepotrebné oblečenie, ktoré si následne kúpi niekto, kto ho naďalej bude nosiť. Nákupom z druhej ruky tak výrazne prispejete k udržateľnosti.

Ušetríte

Klasické second handy sú nepomerne lacnejšie ako bežné obchody s módou. V zľavách v nich nakúpite oblečenie dokonca len za 50 centov. Ak na srdci nemáte len udržateľnosť a ekologický rozmer, ale chcete nakúpiť rozumne a ušetriť, second handy sú skvelou voľbou.

Výťažok na dobrú vec

Mnohé second handy po svete, ale aj na Slovensku, darujú výťažok z predaja na charitu alebo inú dobrú vec. Aj jedna z najväčších európskych sietí časť zisku z predaja vlieva do pomoci v rozvojových krajinách - napríklad v Afrike na stavbu škôl.

Skutočné módne poklady

Ak patríte medzi módnych fajnšmekrov, skúste vo svojom okolí pohľadať vintage second hand. Je to odnož, v ktorej nájdete staršie a vzácnejšie kúsky. Ich farebnosť, vzory či strihy by ste totiž v bežnom obchode hľadali márne.

Oblečeniektoré nemusíte až tak chrániť

Stojí predsa pár eur, a tak vás nebude mrzieť, ak sa vám náhodou pokazí. Ak potrebujete napríklad pracovné oblečenie, second handy určite navštívte, pretože nakúpite veľmi výhodne.

Ako stvorené na všetky DIY projekty

Ak patríte medzi milovníkov DIY a vlastnoručne chcete vyrobiť alebo prerobiť akékoľvek oblečenie, second hand pre vás bude rajom. V ponuke mnohých taktiež nájdete rôzne látky, deky či obliečky, ktoré sú ako stvorené nielen na šitie, ale aj maľovanie či iné kreatívne činnosti.

Zarobíte

Z niektorých sekáčov oblečenie nemusíte len kúpiť, ale ho tam môžete aj priniesť. Takýmto spôsobom kúsky nevykupujú len siete kamenných predajní, ale aj online second handové obchody.

Lovecké inštinkty, stratégia, napätie… Aj toto všetko vás v sekáči čaká, tak prečo tam neísť? Oblečenie je usporiadané inak než v bežnom obchode a lov krásneho a originálneho kúska z druhej ruky môže byť skutočným adrenalínom a zábavou, ktorá navyše stojí len pár eur.

Lenku alias Stylemon nájdete aj na jej módnom bloguInstagrame.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok