Indická mutácia trápi svet. Vakcíny by však mali byť účinné

TA3 TASR
12.5.2021 18:24

Európska lieková agentúra v stredu oznámila, že vakcíny používajúce technológiu mRNA by mali byť schopné "neutralizovať" aj indický variant koronavírusu SARS-CoV-2.

Indická mutácia trápi svet. Vakcíny by však mali byť účinné
TASR/AP

Šéf vakcinačnej stratégie agentúry EMA Marco Cavaleri na tlačovej konferencii uviedol, že údaje sú "skôr povzbudivé" a "aspoň vakcíny založené na technológii mRNA budú schopné tento variant zneškodniť - aspoň do takej miery, ktorá zabezpečí dostatočnú ochranu". Odborníci z EMA budú naďalej dôkladne monitorovať ďalší vývoj situácie.

EMA je podľa Cavaleriho takisto presvedčená, že vektorové vakcíny budú proti indickému variantu tiež účinné. EMA však v tejto súvislosti čaká na údaje z používania verzie takejto vakcíny od spoločnosti AstraZeneca v Indii.

EMA zatiaľ schválila na použitie v Európskej únii štyri vakcíny proti koronavírusu, pripomína AFP. Sú to očkovacie látky od konzorcia BioNTech/Pfizer a spoločností Moderna, AstraZeneca a Janssen (Johnson & Johnson). V súčastnosti EMA preveruje ďalšie štyri vakcíny, ktoré by sa v budúcnosti mohli v Európskej únii používať, a to nemeckú vakcínu Curevac, Novavax z USA, ruskú vakcínu Sputnik V a čínsky Sinovac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok