Na Slovensku potvrdili indický variant koronavírusu

TA3
12.5.2021 16:39

Na Slovensku máme indický variant koronavírusu. Potvrdili ho laboratórne výsledky vo vzorkách sekvenovaných v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva. Nakazená osoba je z Bratislavského kraja.

Osoba, u ktorej bol indický variant potvrdený, prišla na Slovensko z Indie a bola zaregistrovaná cez web korona.gov.sk/ehranica. „Muž dodržiaval zásady domácej izolácie, priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Identifikovali sme jeden úzky kontakt zo spoločne obývaného bytu. Úzky kontakt mal negatívny výsledok testu. Všetky protiepidemické opatrenia boli zabezpečené,“ spresnil hlavný hygienik Ján Mikas.

Indickú mutáciu koronavírusu nesprávne označujú aj ako "dvojitý mutant", pretože odkazuje na dve významné mutácie v S-proteíne (E484Q, L452R). Nateraz sa však predpokladá, že indický variant nemusí byť až tak problematický ako iné varianty. Najvyšší výskyt dosiaľ zaznamenali v Indii, v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a v Spojených štátoch amerických. Doteraz ho evidovali už vo viac ako 30 štátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok