Vekovú hranicu pre Pfizer a Modernu znížili, prihlasovať sa môžu ľudia nad 35 rokov

TA3 TASR
12.5.2021 13:55

V utorok oznámilo ministerstvo zdravotníctva, že pozastavuje očkovanie vakcínou AstraZeneca. Len ľudia, ktorí dostali prvú dávku tejto vakcíny dostanú aj druhú. Teraz prichádza k ďalšej zmene - na očkovanie látkami od Pfizer/BioNTech a Moderna sa už môžu hlásiť aj starší ako 35 rokov.

Vekovú hranicu pre Pfizer a Modernu znížili, prihlasovať sa môžu ľudia nad 35 rokov
TASR/AP

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v stredu oznámil, že všetci, ktorí sa prihlásili na očkovanie a bola im určená vakcína od AstraZenecy dostanú namiesto nej Pfizer. V prihlasovacom formulári na očkovanie sa však objavila ďalšia zmena, podľa ktorej sa už na očkovanie vakcínami Moderna a Pfizer môžu prihlásiť aj záujemcovia starší ako 35 rokov.

formular1205_0a140370-c15e-4075.jpg

Lengvarský v budúcnosti pripustil kombinovanie vakcín, zatiaľ však k nemu Slovensko nepristúpi. Ľudia, ktorí mali termín na vakcínu od AstraZenecy pred jej pozastavením, sa podľa neho nemusia obávať posunutia termínu. Zaočkovaní budú vakcínou od Pfizer/BioNTech.

"Na prvú dávku očkovania AstrouZenecou je v najbližších dňoch pridelený termín 1183 ľuďom," spresnilo na sociálnej sieti Národné centrum zdravotníckych informácií.

Navyše Lengvarský uviedol, že už od júna by mala byť na Slovensku možnosť vybrať si vakcínu, a to aj neregistrovanú.

Očkovanie AstraZenecou stopli po tom, ako minister minulý týždeň potvrdil úmrtie 47-ročnej ženy. Po očkovaní spomínanou látkou umrela na trombózu. Ako doplnil, trpela genetickou poruchou, o ktorej nevedela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok