Očkovanie AstraZenecou na Slovensku pozastavili. Dostane ju len jedna skupina

TA3
11.5.2021 16:09

Keď sa minulý týždeň objavila informácia o tom, že po očkovaní vakcínou AstraZeneca zomrela 47-ročná žena na trombózu, hovoril minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o možnosti prehodnotenia očkovacej stratégie. Výsledkom rokovaní odborníkov je, že očkovanie AstraZenecou sa pre prvoočkovancov pozastavuje.

"Aktuálne sa očkujú vakcínou od spoločnosti Astra Zeneca ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky. Očkovanie vakcínou od tejto spoločnosti pre prvoočkovancov je pozastavené," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli zvažuje viaceré alternatívy, ako budeme na Slovensku v tejto veci postupovať, kompletizujeme všetky odborné stanoviská a v nadväznosti na to budeme v priebehu tohto týždňa informovať," dodala Eliášová.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv minulý týždeň potvrdil, že eviduje tretí prípad úmrtia po očkovaní. Na trombózu zomrela 47-ročná žena po tom, ako bola očkovaná vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Trombóza patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky tejto vakcíny.

V piatok potvrdil informáciu o úmrtí aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý doplnil, že žena trpela genetickou poruchou, o ktorej predtým nevedela. Uviedol, že v pondelok zasadne skupina odborníkov, aby sa prípadu komplexne venovali. Už vtedy hovoril aj o prípadnej zmene vakcinačnej stratégie.

Národné centrum zdravotníckych informácií k tejto téme uviedlo, že v tejto chvíli nemá zadanie na rušenie termínov. Dodalo, že kapacity vakcinačných centier nastavuje MZ SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok