Z rodenia by sa nemala stať živnosť. Krajniak komentoval Matovičove rodinné návrhy

TA3
6.5.2021 13:17

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s prorodinnými princípmi návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) súhlasí. Poukázal na to, že hnutie Sme rodina má rodinu ako prioritu už v názve.

Z rodenia by sa nemala stať živnosť. Krajniak komentoval Matovičove rodinné návrhy
TASR/Martin Baumann

Podpora rodiny je pre hnutie Sme rodina prioritou, zdôraznil Krajniak v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. S tým, čo sa snaží presadiť Matovič, v strane súhlasia. Podľa Krajniaka sa zhodnú vo viacerých bodoch. "Mesačná podpora na dieťa v rodine by mala byť viazaná na ekonomickú aktivitu," zdôraznil Krajniak s tým, že "z rodenia detí by sa nemala stať živnosť".

Minister práce súhlasí s Matovičom aj v tom, že za tú istú prácu na tej istej pozícii v jednej firme by mal byť rovnaký plat. Podľa Matoviča je problémom, že v rovnakej pozícii môžu byť zamestnanci aj živnostníci, pričom odvodové zaťaženie zamestnanca je vyššie. Krajniak si myslí, že by sa mali rozlíšiť skutoční živnostníci od tých formálnych, aby bol prístup k nim spravodlivý.

Matovič v stredu predstavil reformu, ktorá bude podľa jeho slov "výrazne prorodinná". Zároveň poprel medializované informácie o možnom náraste DPH na 25 %. Základnými piliermi daňovej a odvodovej reformy budú podľa neho férové dane, jedna daň a jeden odvod, ako aj 200 eur mesačne na dieťa.

Svoje prorodinné návrhy vo štvrtok predstavila aj koaličná strana SaS. Plánuje zvýšiť príspevok matkám živnostníčkam, navrhuje aj zvyšovať dávku materského, rodičovského a tehotenského príspevku. Rodičia by podľa SaS mali poberať rodičovskú dávku a zároveň mzdu.

Podľa Krajniaka sa v Sme rodina s Matovičom zhodnú vo viacerých bodoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok