Zákaz vychádzania sa ešte rušiť nebude, potvrdil Lengvarský

TA3 TASR
5.5.2021 14:34

Zákaz vychádzania a zhromažďovania, s ktorým prišla strana Za ľudí, sa zatiaľ rušiť nebude. "Ostáva pôvodný stav," potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej besede.

Pfizer pre päťdesiatnikov

"Pravidlá platia pre každého," reagoval minister zdravotníctva na kauzu porušenia pravidiel, keď sa Juraj Šeliga a Jana Žitňanská zo strany Za ľudí stretli spolu s bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS) spolu po zákaze vychádzania v interiéri jedného z bratislavských podnikov.

Minister bude mať vo štvrtok (6.5.) k dispozíci analýzu na prerozdelenie vakcín. Následne by sa mohlo umožniť očkovať vakcínou od Pfizeru aj vekovú kategóriu ľudí od 50 rokov. Nevylúčil, že pri dostatku vakcín v treťom štvrťroku by si ľudia mohli vybrať jednu z registrovaných vakcín, ktorou by chceli byť očkovaní. Ministerstvo podľa neho pracuje na očkovacej kampani a usiluje sa zvýšiť motiváciu ľudí k očkovaniu.

Menej hospitalizovaných, menej nakazených

Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou sa oproti minulému týždňu opäť zlepšila. Klesol počet pacientov v nemocniciach, počet výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19 a znížila sa aj pozitivita testov. Krajina bude od budúceho týždňa v prvom, teda ružovom stupni varovania, potvrdil Matej Mišík, vedúci Inštitútu zdravotných analýz na Ministerstve zdravotníctva SR. Situácia sa zlepšuje, stále je však podľa neho relatívne vážna.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva očakávame do konca mája na Slovensku dodávku 1 534 150 vakcín. Zočkovanosť je momentálne na úrovni 21 % prvou dávkou. Zaočkovanosť je najvyššia vo vekovej skupine 70 až 79 rokov.  "Cieľom je dosiahnuť úroveň aspoň okolo 80 percent, obzvlášť vo vysokých vekových kategóriách," povedal Mišík.

Výsledky Sputnika V z Maďarska Lengvarský stále nemá. Vlastníkom týchto vakcín je podľa jeho slov ruská strana. Čakať chce na výsledky z Maďarska a Ruska.

Lengvarský pripomenul, že 26. júna je termín na spustenie aplikácie COVID pass v celej Európe. "Predpokladám, že od toho sa potom budú odvíjať politiky jednotlivých štátov, či už v uvoľňovaní svojich opatrení alebo prijímaní občanov iných štátov na svojom území," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok