Je to zlé, môže byť horšie. Hrozí, že do škôlok prijmú menej detí z Bratislavy

TA3
5.5.2021 11:33

Prijímanie detí do materských škôl je v Bratislave dlhodobo problematické. "Bohužiaľ, tento rok to bude oveľa horšie - a nielen u nás, ale v celom meste. Začal totiž platiť veľmi nedotiahnutý zákon o povinnej predškolskej dochádzke," upozorňuje starosta bratislavského Ružinova Martin Chren. Viacerí starostovia sa preto stretli s ministrom školstva.

Je to zlé, môže byť horšie. Hrozí, že do škôlok prijmú menej detí z Bratislavy
SITA/Martin Havran

Problémov je viac

Chren na svojom Facebooku vysvetľuje, že podľa tohto zákona sú škôlky povinné prijať všetky deti do posledného ročníka, "čím logicky zostane menej miesta pre troj- a štvorročné deti. Lenže to nie je to najhoršie." Podľa Chrena je ďalším problémom to, že "mnohé súkromné škôlky zatiaľ nie sú v sieti ani v registri, a preto sa aj predškoláci z nich musia prehlásiť do našich škôlok - a zas uberú miesta mladším deťom".

"A úplne najväčší problém je, že všeobecne sa zákon vykladá tak, že sme povinní prijať všetkých predškolákov, ktorí sa k nám prihlásia - bez ohľadu na to, či sú z Ružinova, z Vrakune, z Bernolákova alebo z Hornej Dolnej," sťažuje sa starosta. Ak ostane zákon v platnosti, podľa Chrena sa môže stať, že "všetky škôlky v Bratislave tento rok obsadia predškoláci mimobratislavčanov, ktorí u nás len pracujú, a pre mladšie deti z Bratislavy zostane len minimum miest".

Škôlky sú drahé

ritizovaný zákon nebol dielom súčasného ministra školstva Branislava Gröhlinga. Minister sa stretol s delegáciou starostov v utorok a diskutovali spolu o riešení tejto situácie.

Chren vysvetľuje, že v Ružinove začali miesta v škôlkach budovať tempom vyše 100 nových miest ročne, aj napriek tomu mali minulý rok desiatky ružinovských detí starších ako 3 roky, pre ktoré nebolo miesto. "Každá nová škôlka stojí milión až dva. A každé dieťa v škôlke potom znamená pre Ružinov 2800 eur nákladov ročne, na ktoré štát neprispieva, musíme ich hradiť z našich všeobecných príjmov. Z daní, ktorí zaplatíte vy, ktorí tu žijete a platíte dane," upozornil Chren.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok