Školy by po pandémii nemali byť len o učení. Čo potrebujú zneistené deti?

TA3
5.5.2021 06:00

Slovenské deti sú doma najdlhšie z okolitých európskych krajín. Čo znamená už druhý rok karantény pre deti, ktoré majú nútené prázdniny? Ako sa deti cítia a čo očakávajú od budúcnosti? A potrebujeme očkovať školákov? O tom sme v relácii Tak takto?! na TA3 hovorili s riaditeľkou školy pre nadané deti Jolanou Laznibatovou.

Školy by po pandémii nemali byť len o učení. Čo potrebujú zneistené deti?
TASR/Roman Hanc

Neistota a obavy počas pandémie

Detí nám nepribúda tak, ako by sme potrebovali, potvrdila Laznibatová. Ide o dôsledok viacerých faktorov. Čas rodenia sa posúva, pretože nároky na ľudí sa zvyšujú. Mladé rodiny nechcú priviesť deti do neistoty, chcú si najskôr zariadiť bývanie, zároveň myslia na kariéru a stáva sa, že namiesto dieťaťa si nakoniec zadovážia psíka.

Mnoho mladých sa bojí budúcnosti a pocity neistoty pandémia ešte znásobila, všíma si Laznibatová. Hrozí nám strata zamestnania, obávame sa zdravotných problémov, máme problém sa začleniť do spoločnosti, keďže sme stále doma.

Pre mladých, ktorí si plánujú budúcnosť, je ťažké vyrovnávať sa s novými vlnami pandémie. Svoju budúcnosť vidia negatívne, cítia neistotu a beznádej, opisuje riaditeľka školy. Upozorňuje, že s tým treba "niečo robiť". V jej škole to znamená, že deti vedú k väčšej odolnosti, aby boli schopné zvládnuť aj záťažové situácie. Laznibatová upozorňuje, že "škola dnes neplní len výchovno-vzdelácaiu funkciu, ale aj ochrannú". Do školského systému treba podľa Laznibatovej vniesť aj pestovanie osobnostných vlastností ako vôľa či schopnosť zvládať prekážky. V škole by nemalo ísť len o učenie jednotlivých predmetov. Riaditeľka tu vidí priestor na reštrukturalizáciu vo vzdelávaní a nový prístup k novej generácii detí.

Známkovanie a vakcíny

Známkovanie je na školách veľmi silná zbraň a mnohé deti kvôli nej trpia, upozornila Laznibatová. "Určite aj hodnotenie a známkovanie prejde istou transformáciou, čo bude v prospech toho, aby deti neboli toľko stresované." Malo by sa podľa nej hodnotiť modernejšie, nie len na škále 1 až 5. "Boli by sme na zlej ceste, ak by sme takto pokračovali," hovorí riaditeľka.

Je pre školákov cestou k návratu do normálu očkovanie? Podľa Laznibatovej to nie je potrebné. "Je dokázateľné, a štatistici by to mohli prepočítať, koľko reálne bolo chorých detí," hovorí riaditeľka. "Treba počkať, ako sa vírus bude ďalej vyvíjať, ale škola je dosť bezpečné miesto s dostatočne zabezpečenými podmienkami, vírus sa tam nešíri, trochu rizikovejší sú skôr učitelia," zhodnotila Laznibatová.

Celú reláciu Tak takto?! si pozrite tu:

Známkovanie je na školách veľmi silná zbraň a mnohé deti kvôli nej trpia, upozornila Laznibatová.

Témy: škola TA3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok