WHO schválila vakcínu od Moderny na núdzové použitie

TA3/TASR
1.5.2021 15:45

Svetová zdravotnícka organizácia schválila v piatok na núdzové použitie vakcínu proti koronavírusu od americkej firmy Moderna. Informovala o tom agentúra AP s tým, že schvaľovací proces trval mesiace, keďže WHO chýbali potrebné údaje od výrobcu.

WHO schválila vakcínu od Moderny na núdzové použitie
TASR/AP

Strategická poradná skupina odborníkov pôsobiaca pri WHO uviedla, že účinnosť vakcíny od Moderny je 94,1 percenta.WHO už predtým dala zelenú očkovacím látkam od firiem AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa očakáva, že WHO schváli i čínske vakcíny Sinopharm a Sinovac.

Generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel v piatkovom vyhlásení uviedol, že spoločnosť "sa aktívne zúčastňuje na diskusiách s multilaterálnymi organizáciami, ako napríklad s iniciatívou COVAX, aby pomohla chrániť obyvateľov na celom svete". Cieľom tohto programu podporovaného OSN, je dodávať vakcíny chudobným a nízkopríjmovým krajinám.

Dostupnosť v rozvojových krajinách

Rozhodnutie WHO však pravdepodobne nebude mať okamžitý dosah na dodávky očkovacích látok do rozvojových krajín. Moderna totiž uzavrela zmluvy na dodávky miliónov dávok vakcín s mnohými bohatými štátmi. Spoločnostť vo štvrtok ohlásila, že v roku 2022 chce prostredníctvom nového financovania zameraného na zvýšenie dodávok do závodov v Európe a USA vyrobiť do troch miliárd dávok svojej vakcíny. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil vakcínu od Moderny na núdzové použitie 18. decembra 2020 a Európska agentúra pre lieky tak spravila 6. januára tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok