Kde sa stala chyba? Tínedžeri od 16 rokov už dostali pozvánku na očkovanie

TA3
30.4.2021 14:27

Vakcíny sa mali prednostne prideľovať starším vekovým kategóriám či chronicky chorým pacientom. Ešte vo štvrtok tvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, že chronicky chorí sa od 1. mája dostanú na očkovanie hneď po sedemdesiatnikoch. Teraz to však vyzerá tak, že prednosť budú mať tínedžeri.

Kde sa stala chyba? Tínedžeri od 16 rokov už dostali pozvánku na očkovanie
TASR/AP

Keď oznámili otvorenie čakárne pre všetkých dospelých od 16 rokov, minister zdravotníctva tvrdil, že nebudú očkovaní skôr ako starší či chorí. Opak je však pravdou. Na facebooku totiž zverejnil Tomáš Szalay, lekár Bratislavského samosprávneho kraja, graf, podľa ktorého počas najbližšieho víkendu dostanú stovky tínedžerov vakcínu od spoločnosti Pfizer. Vo vekovej kategórii 17 rokov je to dokonca takmer 900 ľudí.

szalay3004_0a140371-f0d6-bcae.jpg

Čakáreň pre tínedžerov od 16 rokov sa pritom otvorila len vo štvrtok. K prvej dávke vakcíny sa tak niektorí dostanu rýchlosťou, o akej sa iným môže len snívať. Aj do redakcie TA3 sa nám často ozývajú ľudia, ktorí by mali záujem o očkovanie len vakcínou Pfizer, no je to pre nich nereálne. Rovnako sa ozývajú aj chronicky chorí pacienti, ktorí reagujú na status Národného centra zdravotníckych informácií, v ktorom sa uvádza, že chronicky chorí budú uprednostnení.

Ešte vo štvrtok o tom hovorila aj Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. "Systém spáruje údaje zaregistrovaného s dátami od zdravotných poisťovní a po otvorení kapacít mu v rámci priorizácie pridelí termín očkovania," uviedla Eliášová. Po otvorení kapacít budú termíny najprv pridelené záujemcom nad 70 rokov, následne sa pridelia voľné termíny pacientom so závažnými chronickými ochoreniami a v ďalšom kroku sa pridelia voľné termíny záujemcom, ktorí sú starší ako 60 rokov, a tiež pacientom so stredne závažnou chorobou. "Všetci záujemcovia z týchto skupín budú očkovaní vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna," dodala.

Chyba v prihlasovacom systéme?

Na zverejnenú informáciu o očkovaní tínedžerov reagovali aj odborníci z projektu Dáta bez pátosu. Podľa nich sa v systéme prihlasovania Národného centra zdravotníckych informácií stala chyba. Podľa nich, ak systém pozerá na rodné číslo a otvorili sa katergórie 16 a viac, tak je možné, že systém eviduje len čísla reprezentujúce rok. Napríklad rok 1902 bude zapísaný ako 02, ale rovnako môže byť zapísaný aj rok 2002. Znamenalo by to, že 16 či 17-ročných systém eviduje ako 116 a 117-ročných. Zároveň však dodávajú: "Ak sme netrafili do čierneho, tak berieme späť a tento post vymažeme. Berte to prosím pán Suja na Národné centrum zdravotníckych informácií ako možné vysvetlenie."

V piatok sa k tejto téme na tlačovej konferencii vyjadril aj minister zdravotníctva. Lengvarský pripustil, že chyba sa mohla stať.

data3004_0a14036f-f8ae-d8e0.jpg

Pre vekovú kategóriu 16 a 17 rokov je jediná schválená vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech, preto dostávajú títo mladí ľudia pozvanie na očkovanie v okresoch, ktoré si sami vybrali, a v ktorých už záujemcovia o vakcináciu vo veku od 60 rokov zaočkovaní sú,“ vysvetlila pre denník N hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Bauch. Chybu, o ktorej hovoria Dáta bez pátosu hovorkyňa NCZI pre denník N odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok