Nová štúdia ukázala, ako nebezpečný je covid pre tehotné

TA3
23.4.2021 09:09

Koronavírus sa po svete šíri už viac ako rok. A hoci sa to môže zdať ako dlhá doba, stále je okolo neho veľa otáznikov. Jedna z veľmi častých otázok je, ako vplýva na budúce matky.

Výsledky, ktoré priniesla nová štúdia potvrdzujú, že tehotné ženy majú oveľa vyššie riziko závažných až smrteľných komplikácií pri pôrode. Vedci zistili, že budúce matky, ktoré sa nakazili koronavírusom, majú o 76 percent vyššie riziko preeklampsie – komplikácií počas tehotenstva, ktoré súvisia s vysokým krvným tlakom. Je u nich tiež o 59 percent vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu, čo znamená, že ich deti strávia viac času na novorodeneckých jednotkách intenzívnej starostlivosti. Navyše u žien s covidom vedci zhodnotili až o 20-krát vyššie riziko úmrtia počas tehotenstva.

Medzinárodný tím, ktorý viedla Oxfordská univerzita vo Veľkej Británii tvrdí, že zistenia potvrdzujú predchádzajúce výskumy o účinkoch vírusu na tehotné ženy. Poukazujú tiež na to, že je dôležité, aby sa očkovali aj budúce matky.

V rámci štúdie publikovanej v časopise JAMA Pediatrics sa tím zameral na viac ako 2100 tehotných v období od marca 2020 do októbra 2020. Pochádzali z 18 krajín vrátane Francúzska, Indie, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a USA. Tehotných bolo 706 žien, ktoré dostali covid-19, a 1424 žien bolo bez ochorenia. Na jednu infikovanú pripadli teda dve neinfikované tehotné v tej istej nemocnici v rovnakom štádiu tehotenstva.

Vyššie riziko aj u asymptomatických žien

Výsledky ukázali, že u budúcich matiek s covidom bola 3,3-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku závažného ochorenia a 5-krát vyššia pravdepodobnosť prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti. Horúčka a dýchavičnosť, bežné príznaky koronavírusu, znamenali aj takmer 5-krát väčšie riziko komplikácií pre novorodencov.

Vyššie riziko sa prejavilo dokonca aj u asymptomatických žien, ktorým bol covid diagnostikovaný. Objavilo sa u nich o 24 percent vyššie rizikov závažných ochorení a o 63 percent vyššie riziko preeklampsie. „Tieto riziká sú pravdepodobne spôsobené kombináciou imunitných zmien spôsobených tehotenstvom,“ hovorí doktorka Aris Papageorghiou, spoluautorka výskumu a profesorka fetálnej medicíny na Oxfordskej univerzite.

Lekár Michael Gravett, spoluautor a profesor pôrodníctva a gynekológie na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity hovorí, že zistenia ukazujú dôležitosť očkovania tehotných žien. Štúdia CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) skúmala 35-tisíc tehotných žien, ktoré boli zaočkované vakcínami Pfizer alebo Moderna. Výsledky ukázali, že miera spontánneho potratu, mŕtveho plodu, komplikácií, vrodených chýb a predčasného pôrodu bola porovnateľná medzi ženami, ktoré sa zaočkovali a ženami, ktoré tak neurobili.

Budúce matky, ktoré sa nakazili koronavírusom, majú o 76 percent vyššie riziko preeklampsie, o 59 percent vyššiu pravdepodobnosť predčasného pôrodu a až 20-krát vyššie riziko úmrtia počas tehotenstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok