Británia sa rozlúčila s Philipom, uložili ho do kráľovskej krypty

TA3 TASR ČTK
17.4.2021 15:31

Británia sa rozlúčila so zosnulým vojvodom z Edinburghu, princom Philipom a manželom kráľovnej Alžbety II. 99-ročný monarcha bol jedným z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. Pohreb sa pre pandemické opatrenia konal len v kruhu blízkej rodiny, udalosti okolo poslednej rozlúčky sme s vami sledovali online.

Británia sa rozlúčila s Philipom, uložili ho do kráľovskej krypty
TASR/AP

17:04 Britská kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom. Po zhruba 50-minútovom smútočnom obrade v hradnej Kaplnke sv. Juraja uložili rakvu s pozostatkami vojvodu z Edinburghu do kráľovskej krypty nachádzajúcej sa v kaplnke. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby následne udelil požehnanie a štvorčlenný zbor zaspieval štátnu hymnu.

Nezabudnite si pozrieť aj naše špeciálne štúdio, v ktorom boli hosťami odborníčka na protokol a britskú monarchiu Mária Holubová a dekan Fakulty politických vied UMB Branislav Kováčik.

16:52 Windsorský dekan David Connor vzdal hold jeho "láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti". Informovala o tom britská spravodajská televízia SkyNews. Veľká Británia sa "inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou," povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši.

16:40 Štvorčlenný spevácky zbor spieva počas omše skladby, ktoré si vybral sám princ Philip. Ide najmä o piesne tradične spájané s britským námorníctvom, v ktorom vojvoda z Edinburghu dlhoročne pôsobil. V súlade s pandemickými nariadeniami sa zbor nachádza v dostatočnej vzdialenosti od účastníkov pohrebu, ktorí sa ku spevu nepripoja.

16:30 "Pre mňa ako historičku je stelesnením dynastickej politiky. Ako na potomkovi politického systému kráľovnej Viktórie môžeme vidieť, ako dynastická politika určovala smer medzinárodných vzťahov," uviedla v našom štúdiu odborníčka na protokol a britskú monarchiu Mária Holubová.

16:22 Uniformovaní vojaci pochodujú v areáli Windsorského zámku vo Windsore pred pohrebom britského princa Philipa.

britain-prince-philip-funeral440045774832_0a140370-ef28-7891.jpg

16:15 Smútočná omša sa koná v Kaplnke sv. Juraja. V priamom prenose si ho môžete pozrieť aj vo vysielaní TA3. Pripravili sme mimoriadne štúdio, v ktorom si môžete vypočuť odborníčku na protokol a britskú monarchiu Máriu Holubovú či dekana Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Branislava Kováčika. Štúdio nájdete na našom webe po ukončení obradu.

16:05 Za rakvou kráčali Philipovi najbližší rodinní príslušníci na čele s jeho deťmi princmi Charlesom, Andrewom a Edwardom a princeznou Annou. V zástupe boli aj Philipovi vnuci princ William a princ Harry, pričom medzi nimi bol ich bratranec Peter Phillips. Dôvodom, prečo vnuci princa Philipa - vojvoda z Cambridgeu a vojvoda zo Sussexu -, nešli vedľa seba, je podľa agentúry AP snaha vyhnúť sa akýmkoľvek nepríjemným okamihom.

15:55 Odtiaľ sa začal čestný osemminútový sprievod, ktorý tvoria príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom. Kráľovná bude sprievod nasledovať v štátnej limuzíne, približuje spravodajská stanica SkyNews.

15:50 Na Windsorskom hrade sa začala posledná rozlúčka s princom Philipom, ktorý zomrel minulý piatok vo veku 99 rokov. Philipovo telo previezli zo súkromnej kaplnky pred vchod hradného areálu na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ.

15:40 Celý obrad sa uskutoční výlučne v areáli zámku, tesne pred začiatkom pohrebu si celá krajina uctila zosnulého princa minútou ticha.

15:25 "Kráľovná by sa rada podelila o tento záber zo súkromia, ktorý ju zachytáva s vojvodom z Edinburghu na vrchole hory Coyles of Muick v Škótsku v roku 2003," uvádza sa v komentári k snímke zverejnenej na oficiálnom konte kráľovskej rodiny na Instagrame.

15:05 Už o chvíľu o 15:25 buete môcť naživo sledovať špeciálne Štúdio TA3 k poslednej rozlúčke s vojvodom z Edinburghu.

14:30 Kráľovná a kráľovská rodina sa tiež poďakovali za prejavy sústrasti, ktoré dostali z celého sveta. Ako píšu, dojala ich skutočnosť, že toľko ľudí s nimi zdieľalo svoje pekné spomienky na vojvodu z Edinburghu, aby si pripomenuli jeho život.

Na počesť princa Philipa zverejnila kráľovská rodina na Twitteri báseň, ktorej autorom je Simon Armitage, nositeľ čestného titulu Poet Laureate z roku 2019. K básni je pripojená aj koláž fotografií zo života princa.

13:48 Pred sobotňajším pohrebom princa Philipa zverejnila britská kráľovná Alžbeta II. záber zo svojho súkromného fotoalbumu. Panovníčka sa zároveň poďakovala za početné prejavy sústrasti k úmrtiu jej manžela, ktoré prišli z celého sveta, uviedla nemecká spravodajská televízia n-tv.

"Kráľovná by sa rada podelila o tento záber zo súkromia, ktorý ju zachytáva s vojvodom z Edinburghu na vrchole hory Coyles of Muick v Škótsku v roku 2003," uvádza sa v komentári k snímke zverejnenej na oficiálnom konte kráľovskej rodiny na Instagrame.

13:26 Živý prenos z pohrebu princa Philipa si budete môť pozrieť naživo aj vo vysielaní TA3 už o 15:25.

13:18 Mnohým najmä mladým ľuďom v Británii je kráľovská rodina ľahostajná. Samotná panovníčka Alžbeta II. sa pritom v minulosti vyjadrila, že za najväčšiu hrozbu pre kráľovskú rodinu nepovažuje republikánske tendencie, ale práve ľahostajnosť, keďže monarchie si vyžadujú aktívnu podporu. Povedal to Brit David Fairhurst, ktorý dlhodobo žije na Slovensku.

Medzi Britmi sa však nachádzajú aj oddaní stúpenci monarchie, ktorí považujú členov kráľovskej rodiny za bezchybných, hovorí Fairhurst. Na druhej strane stoja tí, ktorí by si priali mať z Británie republiku, avšak ako zároveň dodáva, takí ľudia sú v menšine.

Čo sa týka princa Philipa, britská spoločnosť ho podľa Fairhursta vnímala ako oddaného člena kráľovskej rodiny, ktorý bol však známy svojimi "absurdnými" a "urážlivými" výrokmi.

12:42 Premiér Boris Johnson na svojom Twitteri oznámil, že pre zosnulého princa Philipa budú držať aj minútu ticha.

11:24 O 15:25 vám vo vysielaní prinesieme aj živý prenos z poslednej rozlúčky s princom Philipom, nezabudnite si zapnúť TA3.

Na príprave svojich pohrebných obradov sa podieľal aj samotný princ Philip. Podľa jeho inštrukcií mali byť jeho telesné pozostatky do dňa pohrebu tradične vystavené pre verejnosť. V ich blízkosti sa mala nachádzať čestná stráž zložená z vojenských jednotiek, ktorým princ Philip velil, a z príslušníkov jeho rodiny, približuje kráľovský odborník.

11:12 Kráľovské pohreby sa v Británii pripravujú už niekoľko rokov dopredu, pričom pri významnejších členoch kráľovskej rodiny - akým bol aj nedávno zosnulý princ Philip - prebiehajú nácviky dokonca každý rok. Povedal to Kamil Rodan, český odborník na kráľovské rody a historik Sliezskeho múzea v Opave.

Pohrebné plány zvyčajne nesú názov určitého britského mostu. Plán Philipovej poslednej rozlúčky dostal krycie meno "operácia Forth Bridge". Ide o železničný most v Škótsku, ktorý leží približne 14 kilometrov západne od centra Edinburghu. Najvyšším udeleným titulom princa Philipa je totiž práve vojvoda z Edinburghu.

Krycie meno plánu poslednej rozlúčky s kráľovnou Alžbetou II. je podľa britského denníka The Guardian "operácia London Bridge". Britskému premiérovi oznámia úmrtie kráľovnej heslom "London Bridge is down". Rovnaký plán pre následníka trónu Charlesa, princa z Walesu, nesie názov "operácia Menai Bridge" po jednom z waleských mostov.

10:26 Princ Philip bol známy svojím priamočiarym humorom. Istý Austrálčan sa princovi Philipovi zdôveril, že jeho žena je doktorka filozofie a má oveľa významnejšie postavenie než on. "Áno, tento problém máme aj v našej rodine," odpovedal lakonicky princ Philip. Muža, ktorý stál viac než 74 rokov po boku Alžbety, však Briti uznávali nielen pre jeho zvláštny zmysel pre humor, ale aj pre oddanosť, ktorú preukázal svojej vlasti, hoci pôvodom nebol Angličan.

9:34 Účastníci sobotňajšieho pohrebu princa Philipa sa odklonia od tradície a na poslednú rozlúčku neprídu oblečení vo vojenských uniformách. Povedal to William Hanson, britský odborník na etiketu a riaditeľ inštitútu The English Manner.

8:48 Pre pohreb princa Philipa mení svoj harmonogram tiež Formula 1 v talianskej Imole. Zmeny sa týkajú najmä kvalifikácie. Časový rozvrh pretekov Grand Prix prispôsobili organizátori a FIA tak, aby nekolidovali s poslednou rozlúčkou princa Philipa. Z úcty k panovníkovi posunuli sobotnú kvalifikáciu o hodinu skôr – z pôvodne plánovanej 15.00 h. Zmeny sa rovnako dotkli aj tréningov.

8:05 Pohreb princa Philipa bude podľa jeho želania kráľovský, a nie štátny. Štátne pohreby sú predurčené panovníkom, ale začiatkom 19. storočia sa tejto pocty dostalo aj admirálovi lordovi Hortiovi Nelsonovi a v 20. storočí lordovi Robertsovi a bývalému britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi.

Keďže princ Philip bol počas celého života náruživým športovcom, aj svet športu si uctieva jeho pamiatku. Napríklad futbalové, rugbyové a kriketové zápasy sa začínajú v Británii minútou (respektíve dvoma minútami) ticha a hráči majú čierne stuhy na rukávoch. Fotografia zosnulého vojvodu sa objavila na stene štadióna Tottenham Hotspur.

7:30 Poslednú rozlúčku vám naživo prinesie aj Televízia TA3 v mimoriadnom štúdiu, ktoré sa začne o 15:25. Chýbať nebudú zaujímavé reportáže z prostredia kráľovskej rodiny, naživo tlmočené prejavy z pohrebu a tiež rozhovory s odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu. Diskutovať budeme aj o tom, či pohreb prinesie uzmierenie v kráľovskej rodine, ktorá po odchode Harryho a Meghan prežíva najväčšiu krízu od smrti princeznej Diany.

7:00 Pohreb sa uskutoční v areáli Windsorského zámku. Tesne pred začiatkom pohrebu si celá krajina zosnulého princa uctí minútou ticha. V súlade so želaním samotného princa pôjde o kráľovský pohreb, nie o štátny.

Princovo telo nebude - v súlade s pandemickými predpismi - pred pohrebom vystavené k verejnej úcte. Rakvu do Kaplnky sv. Juraja premiestnia na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ Philip. Čestný sprievod budú tvoriť príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom.

6:30 Na Philipa spomínajú aj jeho vnuci. Britský princ William vojvodu z Edinburghu Philipa označil za "výnimočného muža" a takisto povedal, že "dedko mu bude chýbať". Princ Harry opísal starého otca ako "majstra grilovania" a "opovážlivého človeka až do konca".

6:00 Británia a najmä kráľovská rodina sa zahalili do smútku. Pred týždňom v piatok informovali o smrti princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II. Vojvoda z Edinburghu bol najdlhšie žijúcim partnerom britského panovníka. Pozrite sa, aký bol jeho život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok