Vnukovia spomínajú na princa Philipa: Bude chýbať, bol výnimočný

TA3 TASR
12.4.2021 16:09

Britský princ William v pondelok povedal, že počas najbližších rokov bude "oporou" kráľovnej Alžbete II., ktorej manžel princ Philip zomrel v piatok vo veku 99 rokov. William vojvodu z Edinburghu Philipa označil za "výnimočného muža" a takisto povedal, že "dedko mu bude chýbať". Britský princ Harry opísal starého otca ako "majstra grilovania" a "opovážlivého človeka až do konca".

"Storočie života môjho starého otca bolo charakterizované službou svoje vlasti a Commonwealthu, svojej manželke a kráľovnej a našej rodine," uviedol vo vyhlásení William, ktorý je starším synom následníka britského trónu princa Charlesa. William a jeho manželka Kate budú podľa jeho slov pokračovať v tom, čo by si Philip želal, a budú "v nasledujúcich rokoch podporovať kráľovnú".

V Británii už prebiehajú prípravy poslednej rozlúčky s princom Philipom, ktorá sa uskutoční v sobotu popoludní v areáli Windsorského zámku. Pohrebné obrady sa budú konať v tamojšej kaplnke svätého Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ).

Kráľovnin najstarší syn a následník trónu princ Charles v sobotu vzdal svojmu otcovi vlastnú poklonu vyhlásením, že to bol "jedinečný človek, ktorý by bol ohromený reakciou a dojemnými slovami, ktoré o ňom zaznievajú". Philipovo úmrtie spustilo osemdňový štátny smútok, ktorý sa skončí jeho pohrebom. Princ Andrew - druhý syn Alžbety a Philipa - uviedol, že kráľovná po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote".

Spomína aj Harry

Harry sa po smrti princa Philipa vrátil do Británie prvýkrát odvtedy, čo sa spolu s manželkou Meghan vzdali kráľovských povinností a odsťahovali sa do Severnej Ameriky. "Dedko, ďakujem ti za tvoju službu, za tvoju oddanosť babičke a za to, že si vždy bol sám sebou," napísal Harry. "Ľudia si ho budú pamätať ako najdlhšie vládnuceho manžela panovníčky, vyznamenaného vojaka, princa a vojvodu," uviedol vnuk Harry.

"Ale pre mňa, tak ako pre mnohých z vás, čo ste počas bolestného uplynulého roka stratili milovaného človeka alebo starého rodiča, to bol dedko - majster na barbecue, legenda vo vtipkovaní a opovážlivý človek až do úplného konca," napísal princ Harry.

Dodal: "Viem, že práve teraz by nám všetkým povedal, s pivom v ruke, aby sme pokračovali vo svojom spôsobe života." "Budeš bolestne chýbať, ale táto krajina a svet si ťa vždy budú pamätať. Meghan, Archie a ja (ako aj tvora budúca pravnučka) ťa budeme mať vždy v srdciach na výnimočnom mieste," uviedol Harry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok