Parlament držal minútu ticha, vzdal poctu zosnulému princovi

TA3 TASR
12.4.2021 19:13

Britský premiér Boris Johnson a líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v pondelok na mimoriadnom zasadnutí parlamentu vzdali hold zosnulému britskému princovi Philipovi.

Parlament držal minútu ticha, vzdal poctu zosnulému princovi
TASR/AP

Johnson, Starmer a niekoľko ďalších zákonodarcov odetých v čiernom sa stretlo v Dolnej snemovni a pred prejavmi držalo na pamiatku vojvodu z Edinburghu minútu ticha, informovali tlačové agentúry DPA a AFP. "Svojou neprestajnou službou kráľovnej, Spoločenstvu národov, ozbrojeným silám, životnému prostrediu, miliónom mladých ľudí na celom svete a nespočetným ďalším záležitostiam nám všetkým poskytol vzor nezištnosti a uprednostňovania ostatných pred sebou. Z tejto krajiny spravil lepšie miesto, a preto naňho budú s vďačnosťou a láskou spomínať aj nasledujúce generácie," povedal Johnson.

"Bol symbolom národa a súčasťou každej etapy nášho národného príbehu za ostatných sedem desaťročí," doplnil premiéra Starmer. Princa Philipa si v pondelok uctili zákonodarcovia v celom Spojenom kráľovstve.

Členovia britského parlamentu v Londýne sa predčasne vrátili z veľkonočnej prestávky, mimoriadne zasadania mali aj decentralizované zákonodarné zbory v škótskom Edinburgu, waleskom Cardiffe a severoírskom Belfaste. Britská kráľovná Alžbeta II. vyhlásila, že po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote". Philip, ktorý po jej boku strávil 73 rokov, bude pochovaný 17. apríla na Windsorskom hrade, kde 9. apríla vo veku 99 rokov i zomrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok