Ožil záujem o Najvyšší správny súd, stáť bude na dvoch bodoch

TA3 TASR
7.4.2021 11:15

Z prvotného nezáujmu sa stáva záujem. Pri spustení výberového konania sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) to skonštatovala ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). "Verím, že NSS sa ukáže ako veľmi dobrý projekt," uviedla po stredajšom rokovaní vlády.

Ožil záujem o Najvyšší správny súd, stáť bude na dvoch bodoch
TASR/Jaroslav Novák

Poukázala na dve, z jej pohľadu najdôležitejšie kompetencie novej súdnej inštancie. "Jednak sa bude venovať žalobám občanov so štátom, a takisto bude mať právomoc vyvodzovania osobnej zodpovednosti voči právnickým profesiám," pripomenula o zábere NSS.

Správne súdnictvo ako také by podľa jej slov malo odľahčiť v budúcnosti najmä kreovanie správnych súdov, ktoré by mali prevziať príslušnú agendu krajských súdov. V stredu ráno sa začalo výberové konanie na obsadenie 29 voľných miest sudcov NSS. Súdna rada vyberá z 31 uchádzačov, z nich štyria sú sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu.

Verejné vypočutie uchádzačov potrvá do 14. apríla (okrem víkendu). Hlasovanie a vyhlásenie jeho výsledku sa má uskutočniť 15. apríla o 15.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok