Matovič skončil, Heger začína. Toto sú top udalosti týždňa

TA3 Katarína Jenisová
4.4.2021 17:30

Najväčšie prekvapenie v riešení koaličnej krízy prišlo tesne pred Veľkou nocou. Lídri sa dohodli a dočkali sme sa menovania novej vlády. Mierne sa zlepšila aj pandemická situácia a na zahraničnej scéne sa podarilo uvoľniť Suezský prieplav po takmer týždňovej blokáde. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti.

Matovič skončil, Heger začína. Toto sú top udalosti týždňa
TASR/Martin Baumann

Slovensko má novú vládu

Udalosti tohto týždňa predznamenalo dianie z nedeľného večera. Tlačová konferencia premiéra tentokrát neprišla s novými podmienkami, ale s riešením vládnej krízy. Igor Matovič navrhol svoju výmenu s Eduardom Hegerom. Reakcie boli rozporuplné, koalícia ho síce podporila, no z opozície prišli slová o divadle a fraške. Dôležitý bol však názor koaličných lídrov a tí sa pod výmenou premiéra zjednotili. Najbližšie dni sa tak mala odohrať demisia i menovanie novej vlády.

Zostávala už len otázka - kedy? Kedy nastane výmena premiéra a zostavenie novej vlády? Zazneli tvrdenia, že by to mohlo byť ešte pred Veľkou nocou. Dohady sa napokon stali pravdou a v priebehu pár dní získal Heger podporu SaS, Za ľudí, Sme rodina a napokon aj prezidentky Zuzany Čaputovej.

Dosluhujúci premiér sa ešte v úvode týždňa lúčil cez sociálnu sieť. "Keď rok vám zo života desať zoberie," uviedol v krátkom príspevku. Zároveň sa poďakoval a napísal, že mu bolo cťou. V utorok podal demisiu do rúk prezidentky a poverenie na zostavenie novej vlády si prevzal Eduard Heger.

Matovič sa tak pomaly pripravoval na úlohu ministra financií, čo sa nepáčilo opozícii. Smer-SD tvrdil, že nemôže byť ministrom z "vážnych etických, morálnych a právnych dôvodov". Zároveň avizoval, že sa obráti listom na ministrov financií členských krajín EÚ, osobitne na ministrov krajín eurozóny.

To však nič nemenilo na tom, že sa Heger už čoskoro mal stať novým premiérom. Igor Matovič sa naposledy rozlúčil aj prostredníctvom príhovoru. Zhodnotil v ňom, že Slovensko počas jeho pôsobenia prežilo najťažší rok od druhej svetovej vojny. Zároveň vyjadril presvedčenie, že "sme za vrcholom a bude už len a len lepšie".

Netrvalo to dlho a štvrtok prvého apríla sa stal dňom, keď prezidentka Zuzana Čaputová v paláci na Hodžovom námestí slávnostne vymenovala novú vládu. Veľa zmien sa neudialo, niektorí ministri sa po koaličnej kríze vrátili do svojich funkcií. Novým premiérom sa tak stal Eduard Heger, výmena nastala na poste ministra financií - Igor Matovič a ministra zdravotníctva - Vladimír Lengvarský. Post ministra práce zostal neobsadený, riadením rezortu dočasne poverili Andreja Doležala.

Heger vo svojom prvom príhovore vyjadril nádej, že vláda sa z chýb poučila a bude naďalej fungovať stabilne.  "Táto cesta začala takto pred rokom a my sme sa odvtedy veľa naučili a aj sme sa veľa poučili z chýb," deklaroval s tým, že očista a obnova krajiny pokračuje.

Menej konfliktov, stratetná dôvera

Reakcie prišli z viacerých strán, Sulík očakáva od nového premiéra menej konfliktov a väčší pokoj, niektorí boli naopak toho názoru, že o dôveru sa opätovne pokúšajú tí, ktorí o ňu už prišli. Mnohí sa totiž do svojich funkcií vrátili po krátkych demisiách. Staronoví ministri ako Mária Kolíková, Richard Sulík, Branislav Gröhling či Ivan Korčok sa opäť vrátili k svojim rezortom, návrat sa nekonal u Milana Krajniaka a kreslo ministra práce zostalo neobsadené.

Krátko po vymenovaní vlády sa začalo pracovať naplno. Parlament stihol odobriť núdzový stav a dozvedeli sme sa aj to, že nie je protiústavný. Rozhodol o tom Ústavný súd. Podľa záveru ÚS na celom území Slovenska je prítomná hrozba epidémie a v dôsledku toho je prítomné aj ohrozenie života a zdravia osôb. "Ústavný súd je toho názoru, že vláda preto disponovala náležitým skutkovým stavom pre prijatie napadnutého uznesenia a disponovala aj náležitým právnym základom, ktorý vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu," uviedol sudca spravodajca Martin Vernarský.

Prelomili sme kľúčovú hranicu

Na začiatku sviatočného obdobia sa nám podarilo prelomiť hranicu 3000 hospitalizovaných, ktorá je kľúčovým parametrom v Covid automate na prechod Slovenska do bordovej farby. Avšak na samotné uvoľňovanie si ešte musíme počkať, aktuálnu situáciu majú prehodnotiť odborníci.

Blokáda sa skončila

Na zahraničnej scéne bolo jednou z top udalostí uvoľnenie Suezského prieplavu. Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá ho takmer týždeň blokovala, sa podarilo opäť dostať na vodu. Sprevádzalo ju slávnostné trúbenie remorkérov.

Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov.

Tragická smrť Kellnera

Udiala sa aj tragédia, a to havária vrtuľníka, pri ktorej zahynul najbohatší Čech Petr Kellner. Podľa agentúry AP sa nešťastie stalo počas letu na ľadovec Knik východne od Anchorage, ktorý sa chystala skupina zlyžovať. 56-ročný Kellner šéfoval finančnej skupine PPF. Neskôr sa zistilo, že vrtuľník len tesne nepreletel horský hrebeň. Chýbalo mu menej ako 5 metrov. Nehodu prežil iba jeden človek.

Veľkonočné Urbi et Orbi

V závere týždňa sme sa dočkali voľna i sviatkov Veľkej noci. Pápež už tradične udelil svoje požehnanie Urbi et Orbi a v príhovore sa venoval aj pandémii koronavírusu. Vyzval na spravodlivú deľbu vakcín.

Pápež vyzdvihol prácu lekárov a zdravotníkov počas pandémie. Vyzval, aby sa očkovacie látky proti Covidu spravodlivo distribuovali a aby sa v rámci tohto rozdeľovania podporovali najmä najchudobnejšie štáty sveta. Spomenul aj mládež, ktorá má pre pandémiu obmedzené možnosti na vzdelávanie a vzájomné kontakty. "Všetci potrebujeme žiť v reálnych, a nie vo virtuálnych vzťahoch, najmä vo veku, keď sa vytvára osobnosť človeka," uviedol pápež a pripomenul, že toto posolstvo zaznelo od samotných detí počas piatkovej Krížovej cesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok