Ak Matovič prevezme rezort financií, Smer podnikne kroky

TA3 TASR
30.3.2021 17:25

Ak prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje Igora Matoviča za ministra financií, Smer-SD sa obráti listom na ministrov financií členských krajín EÚ, osobitne na ministrov krajín eurozóny. Smer-SD tvrdí, že Matovič nemôže byť ministrom z "vážnych etických, morálnych a právnych dôvodov". Ešte v pondelok 29. 3. vyzvala strana prezidentku, aby zvážila vymenovanie Matoviča.

Ak Čaputová vymenuje Matoviča za ministra, zabezpečuje tým podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica ďalší chaos a nestabilitu v krajine. Hrozí tiež podľa neho medzinárodná blamáž. Skonštatoval, že Smer-SD chce v liste informovať ministrov o tom, že Matovič bol usvedčený z plagiátorstva a neprejavil žiadnu ľútosť. Upozorniť tiež chcú na to, ako v minulosti skryl účtovníctvo svojej firmy.

Prezidentka v utorok poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Urobila tak po tom, ako prijala demisiu doterajšieho premiéra Igora Matoviča a tým aj celej vlády. K rekonštrukcii kabinetu dochádza po vládnej kríze, ktorú vyvolal nákup vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. Strany SaS a Za ľudí vyzývali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Na demisiu ho vyzvala aj prezidentka.

Matovič v nedeľu 28. 3. informoval, že pre vyriešenie koaličnej krízy sa na poste premiéra vymení s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Hegera ako designovaného premiéra prijali aj koaliční partneri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok