Problémy s AstraZenecou sa objavili aj pri očkovaní v Británii

TA3 TASR
2.4.2021 21:50

Celkovo 30 prípadov zriedkavých krvých zrazenín zaznamenali v Británii medzi viac ako 18 miliónmi ľudí zaočkovanými proti COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Oznámil to britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky. "Výhody vakcín proti COVID-19 naďalej prevažujú nad akýmikoľvek rizikami," uviedol MHRA a verejnosť vyzval, aby sa ďalej nechala očkovať vakcínou od AstraZenecy.

Do 24. marca bolo v Británii po očkovaní touto látkou zaznamenaných 22 prípadov trombózy intrakraniálneho venózneho systému (CVST) a osem prípadov krvných zrazenín v spojení s nízkym počtom krvných doštičiek. "Riziko takýchto špecifických typov krvných zrazenín je veľmi malé... Počet a charakter domnelých nežiaducich reakcií, aké sú zatiaľ hlásené, nie je nezvyčajný v porovnaní s inými typmi bežne používaných vakcín," uviedol MHRA a dodal, že očkovanie je najúčinnejším spôsobom znižovania počtu úmrtí či prípadov vážneho priebehu ochorenia COVID-19.

Agentúra AFP však pripomína, že v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dosiaľ takéto nežiaduce účinky hlásené neboli. Holandsko v piatok oznámilo, že dočasne pozastaví očkovanie ľudí vo veku menej ako 60 rokov vakcínou proti covidu od spoločnosti AstraZeneca.

Opatrenie tamojšia vláda prijala po hlásení krvných zrazenín, ktoré sa po očkovaní touto vakcínou objavili u viacerých ďalší ľudí, konkrétne piatich žien vo veku 25 - 65 rokov, z ktorých jedna zomrela. Holandsko sa tak pridalo k Nemecku, ktoré o tri dni skôr taktiež pozastavilo - z rovnakých dôvodov - používanie vakcíny od AstraZenecy u ľudí pod 60 rokov.

Európska agentúra pre lieky oznámila, že odborníci skúmajúci súvislosti s vakcínou AstraZenecy a krvnými zrazeninami nenašli žiadne špecifické rizikové faktory, ako by boli vek, pohlavie či iné zdravotné problémy. Avizovala však, že jej výbor pre bezpečnosť liečiv vydá 7. apríla v tejto veci "aktualizované odporúčanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok