K demisii premiéra možno ani nedôjde. Hrozia predčasné voľby?

TA3
27.3.2021 20:47

Vládna kríza trvá, rokovania viaznu. Z rôznych strán zaznievajú kritické slová, premiér si stanovil podmienky, čo malo za následok aj demisiu niekoľkých ministrov. Ako sa to ešte môže vyvinúť? Podá premiér demisiu? A hrozia aj predčasné voľby? V relácii Za oponou na TA3 aktuálnu situáciu zhodnotili ústavný právnik Marián Giba a komentátor denníka Pravda Marián Repa.

K demisii premiéra možno ani nedôjde. Hrozia predčasné voľby?
TASR/Martin Baumann

"Človek, ktorý vedie vládu, sa nezvykne stať jej radovým členom," uviedol právnik Marián Giba v súvislosti s myšlienkou Igora Matoviča stať sa vicepremiérom pre korupciu. Zároveň túto funkciu nepovažuje v súčasnom systéme za dôležitú. "Naša legislatíva má dostatok prostriedkov na boj s korupciou," uviedol. "Išlo o to, aby dal najavo, že neodchádza," doplnil Giba s tým, že zrejme išlo aj o zámer nahnevať Sulíka.

K demisii možno ani nedôjde. Matovič predložil svojim partnerom takmer nesplniteľné podmienky a postavil ich pred hotovú vec. Zodpovednosť je však na všetkých stranách, mnohé vyjadrenia neboli veľmi dobrým signálom. "Za daný stav má zodpovednosť aj Sulík, nešťastná je komunikácia premiéra i niektorých ministrov, zlomový okamih bol pri demisii Krajčího," uviedol Repa, podľa ktorého skôr či neskôr predsa len môže dôjsť k predčasným voľbám.

"Ministri neodchádzajú preto, lebo nechcú pokračovať vo vláde, ale preto, aby vyhoveli požiadavkám a vytvorili tlak," skonštatoval Giba. Podľa neho však kríza trvá už dlho a už dávno mohla byť vyriešená. Repa zároveň reagoval na list v klube OĽANO, v ktorom niekoľko poslancov hrozí svojim odchodom s demisiou premiéra. "Sú si vedomí, že strana sa rovná Igor Matovič, bez neho by neznamenali nič. Je to rýchla spontánna akcia časti poslancov, ktorí si povedali, že už stačilo," povedal s tým, že sám Matovič zrejme ani nemá záujem sa dohodnúť s koaličnými partnermi.

Celú reláciu Za oponou si môžete pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok