Kedy zmení Slovensko farbu a príde uvoľnenie? Analytici majú dátum

TA3
25.3.2021 09:46

Lockdown trvá na Slovensku už mesiace. Momentálne začala byť situácia konečne priaznivejšia, postupne v nemocniciach ubúdajú hospitalizovaní pacienti a klesajú aj počty nových nakazených. Kedy príde čas na dlhoočakávané uvoľňovanie?

Kedy zmení Slovensko farbu a príde uvoľnenie? Analytici majú dátum
TASR/František Iván

Ak počty hospitalizovaných neklesnú pod hraničné hodnoty, nič sa uvoľňovať nebude, vysvetľujú na svojom webe analytici z projektu Dáta bez pátosu. Práve počet hospitalizovaných je totiž kritickým parametrom COVID automatu. Najbližšou hraničnou hodnotou je pokles na 3000 hospitalizovaných, ktorý nám prinesie prechod z čiernej do bordovej fázy, Potom nasleduje v COVID automate hranica 2500 hospitalizovaných, ktorá znamená prechod z bordovej do červenej.

Nasledujúci hodnotiaci termín COVID automatu je pondelok 29. marca pred Veľkou nocou. "Predpokladáme, že budeme s počtom hospitalizovaných pod 3-tisíc," píšu analytici na svojom webe. K prvému zásadnému uvoľneniu v druhej vlne pandémie by tak malo na Slovensku dôjsť od 12. apríla. Celé Slovensko sa teda dostane z čiernej do tmavočervenej, resp. bordovej farby. Bude to približne 100 dní od lockdownu, ako informujú Dáta bez pátosu.

"Ak vydržíme cez Veľkú noc doma, vírus opadne, príde teplo, hospitalizovaných bude 5. apríla 2021 menej ako 2500 a 19. apríla 2021 príde ďalšie uvoľnenie z tmavočervenej do červenej," uvádzajú analytici s tým, že to už bude “návrat do normálu”.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok