Analytik Bošňák odkazuje Žiline: Na Veľkú noc buďte doma

TA3
18.3.2021 10:42

Čísla v Žilinskom kraji rastú, pribúdajú nakazení a ani scenár na najbližšie týždne nie je priaznivý. Analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák odporučil Žilinčanom, aby cez veľkonočné sviatky radšej zostali doma.

Analytik Bošňák odkazuje Žiline: Na Veľkú noc buďte doma
TASR/František Iván

Epidemický nárast v kraji si vysvetľuje mobilitou na Považí i severe Slovenska. Máme otvorené mnohé služby, školy i fabriky. Situácia v Ilave, Martine, Považskej Bystrici, Žiline a Púchove sa zhoršuje. "Žilina rastie, reakcia musí prísť okamžite. Ak by som mohol niečo miestnemu hygienikovi poradiť, tak by som mu položil čísla na stôl. Povedal by som mu, že tento rast v Žiline je šialený a on by mal zavrieť všetky prevádzky, ktoré môže," uviedol Bošňák v rozhovore pre Žilinský večerník.

Za štyri týždne počet infikovaných nárastol takmer trojnásobne. Ľudí poprosil, aby počas sviatkov zostali doma. "Neviem to inak povedať, ale Žilina bude mať desivú Veľkú noc," priznal Bošňák. Žilina pôjde s číslami hore a bude istý čas trvať, kým sa dostane k nižším. "Toto vieme už pri Hlohovci, Trnave, Galante, Komárne či Bratislave. Všetci mali absolútne rovnaký priebeh, čo znamená osem týždňov problémov," uviedol s tým, že Žilina si zrejme prejde podobnou situáciou ako Nitra, keď bola na tom kriticky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok