Čaputová prijala Kolíkovej demisiu a poverila dočasnú zástupkyňu

TA3
23.3.2021 16:06

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Zároveň poverila dočasným riadením rezortu podpredsedníčku vlády a ministerku investícií Veroniku Remišovú

Čaputová prijala Kolíkovej demisiu a poverila dočasnú zástupkyňu
TASR/Jaroslav Novák

Zoznam krokov, ktoré Kolíková zrealizovala v pozícii ministerky, označila Čaputová za úctyhodný. Prezidentku mrzí, že Kolíková odchádza za takýchto okolností. "Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si zo zverenými úlohami nevedeli rady, práve naopak. Rezort pod vašim vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády," ocenila Kolíkovej prínos prezidentka.

Jedným z príkladov takýchto krokov je podľa Čaputovej zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a prokurátorov. "Dúfam, že prebiehajúci proces implementácie naplní všetky očakávania a zámery, ktoré do tohto súdu vkladáme," povedala.

Dokončenie si podľa prezidentky bude vyžadovať aj reformný zámer súdnej mapy. "Hoci na potrebe špecializácie súdov, zlepšení kvality ich rozhodnutí a na rýchlejšom rozhodovaní súdov panuje aj v odbornom prostredí zhoda, budú potrebné ešte ďalšie diskusie so sudcami a politickým prostredím, aby sa zhoda našla aj na finálnej podobe súdnej mapy," vyjadrila sa prezidentka.

Kolíková podala demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu 21. marca oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou bol odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý už odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok