Veľký zázrak z malého Slovenska. Športovcov nadchol Vlhovej výkon

TA3 TASR
20.3.2021 15:55

Úspech lyžiarky Petry Vlhovej, ktorá získala veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári, zarezonoval aj medzi športovými osobnosťami. Podľa bývalej tenistky Daniely Hantuchovej sú Petrina disciplína a cieľavedomosť príklad pre ďalšie generácie. Výsledky pozorne sledoval aj niekdajší hokejista Richard Zedník, ktorý považuje tento úspech za "veľký zázrak dievčaťa z malého Slovenska".

Veľký zázrak z malého Slovenska. Športovcov nadchol Vlhovej výkon
TASR/AP

S menom Daniely Hantuchovej je spojený triumf v Pohári federácie z roku 2002, ktorý je jeden z najväčších úspechov slovenského športu. Do výpočtu najprenikavejších prvenstiev slovenských športovcov sa víťazstvom vo SP zaradila aj Vlhová. "Petra je dôkaz, že aj keď sme malá krajina, tak s veľkým množstvom neuveriteľne pracovitých ľudí, ktorí si idú za svojím cieľom a dokážu vo svete veľmi veľa. Dúfam, že jej tvrdá práca, disciplína a cieľavedomosť sú príklad pre ďalšie generácie v našom športe a že vďaka jej historickému úspechu vyrastie veľa ďalších malých 'Petí'. Je úžasné, čo dokázala, a som veľmi hrdá na ňu a na to, ako nádherne reprezentuje našu krajinu," uviedla Hantuchová.

Zatiaľ čo Vlhovej triumf je jeden z najväčších úspechov Slovenska v individuálnom športe, v kolektívnym k nim patrí zisk titulu majstrov sveta v hokeji v roku 2002. Brankár zlatého tímu zo švédskeho Göteborgu Ján Lašák ocenil nielen jej športové úspechy, ale aj pokoru, s akou prijíma ocenenia. "Petra nám dala dôvod na oslavu. Musím sa priznať, že som si jej jazdy pozrel až zo záznamu. Počas sezóny som však videl väčšinu jej pretekov. Sledujem jej výsledky aj napriek mnohým povinnostiam. Takto na diaľku jej gratulujem a ďakujem za to, že robí Slovensku takúto reklamu. Ďakovať môžeme aj jej rodičom, ktorí z nej spravili takéhoto športovca, ale nielen športovca, ale aj osobnosť. Ja si nemyslím, že by boli nejakí ľudia, ktorých by iritovala, naopak, svojím správaním a vyjadrovaním ukazuje mladým športovcom, že pokora a tvrdá práca sa vyplácajú. V tejto dobe je to ešte vzácnejšie," zdôraznil Lašák.

Petrinu cestu za najväčším úspechom kariéry sledoval aj Richard Zedník. Bývalý hokejový útočník, držiteľ bronzu z MS 2003, ocenil obetu najbližších: "Je neuveriteľné, že na Slovensko pôjde veľký glóbus. Podľa mňa je dosť veľký zázrak, že sa to podarilo dievčaťu z malého Slovenska. Vyrástla v podmienkach, aké sa nedajú porovnať s lyžiarkami vo Švajčiarsku, Rakúsku či Taliansku. Je to aj zadosťučinenie za roky driny a odriekania. Jej tím na čele s otcom Igorom si môže užiť veľký úspech a my fanúšikovia môžeme byť hrdí na to, že máme športovkyňu, ktorú bude celý svet obdivovať."

Zedník priznal, že sa snažil vžiť do Vlhovej pocitov pred sobotným slalomom. V boji o malý glóbus by potrebovala viac riskovať, no sústredila sa na cennejší titul. "Bol v hre aj malý glóbus, ale podľa mňa nechcela riskovať a ísť do posledných pretekov pod tlakom. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Myslím si, že mala v podvedomí, že jej predchádzajúce preteky nevyšli. Keď si uvedomí, že to má za sebou, tak si nedeľňajšie preteky môže užiť. Má veľký glóbus, všetci sme jej to priali a myslím si, že bude spokojná. Sledoval som asi všetky jej preteky. Vždy, keď sa dá, tak si ich pozriem. Počas hokejovej kariéry sme nemohli lyžovať, ale teraz si rád zalyžujem."

Petra Vlhová získala veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Je to bezprecedentný úspech slovenského športu, nik iný nevyhral celosezónny seriál v zimnom olympijskom odvetví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok