Testovanie kloktaním má úspech, je oň čoraz vyšší záujem

TA3 TASR
19.3.2021 09:17

Pilotné testovanie žiakov výplachom ústnej dutiny sa ukázalo ako efektívne a bezpečné. Zriaďovatelia a riaditelia škôl si pochvaľujú jednoduchší a príjemnejší spôsob testovania na COVID-19, ktorý priniesol aj vyšší záujem zo strany zákonných zástupcov žiakov. Po prvom týždni je záujem oň štvornásobne vyšší.

Umožniť deťom návrat do škôl

Kloktacie testy sú určené pre žiakov, ktorí sa zúčastňujú prezenčného vyučovania v obmedzenom počte päť žiakov a jeden učiteľ. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Rezort školstva v spolupráci s odborníkmi zaviedol do praxe takzvané kloktacie PCR testy. Cieľom je, aby sa vďaka menej inváznemu spôsobu testovania dostalo do škôl viac žiakov, predovšetkým tí, ktorí to najviac potrebujú, a tiež deti, ktoré sa nemohli alebo nechceli testovať antigénovými testami.

"Veľmi ma teší, že záujem o kloktacie testy rastie, máme ich vyskúšané a overené v praxi. Naším spoločným prianím je čo najviac umožniť žiakom mať riadnu výučbu v bezpečnom prostredí," ozrejmil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten v piatok navštívil Základnú školu Železničná v bratislavskej Vrakuni, kde dozrel na priebeh testovania žiakov kloktacími testami.

 

Otestovali stovky žiakov

Počas druhého týždňa pilotného testovania bolo otestovaných 507 žiakov, z toho bolo 505 negatívnych, pozitívni boli dvaja žiaci. "Z dostupných informácií, ktoré mám k dispozícii, mnohé školy vyjadrili spokojnosť s testovaním a chcú sa ho znova zúčastniť. Výsledky boli doručené v požadovanom termíne, teda cez víkend a v pondelok tak mohli školy opätovne nabehnúť na prezenčnú výučbu v malých skupinách," doplnil šéf rezortu školstva.

V nasledujúcom týždni sa testovania formou výplachu ústnej dutiny plánuje zúčastniť 54 škôl a záujem o takéto testovanie prejavilo 2213 žiakov. Najväčší záujem je zo škôl v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Najviac žiakov sa testovania kloktaním zúčastní v Bratislavskom kraji, a to 1283.

Tento druh testovania, z odobratej vzorky prostredníctvom výplachu ústnej dutiny žiaka, sa vyhodnocuje v laboratóriu PCR testom na zistenie prítomnosti vírusu SARS-CoV-2. Výhodou kloktacích testov je omnoho presnejšia/citlivejšia detekcia prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v porovnaní s antigénovými testami. Určený je primárne žiakom druhého stupňa na základných školách. Žiak na druhom stupni základnej školy môže byť v prípade nezáujmu o kloktacie testy naďalej testovaný antigénovými testami, a tak preukazovať platný výsledok testu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok