Kloktacie testy sú pripravené. S vírusom sa treba zmieriť, uvažuje Gröhling

TA3 TASR
15.3.2021 10:15

Odbery kloktacími testami sú pripravené a odskúšané. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ak sa na škole objaví pozitívny prípad, školy si môžu objednať testovanie ostatných žiakov.

Kloktacie testy sú pripravené. S vírusom sa treba zmieriť, uvažuje Gröhling
TASR/Ján Krošlák (ilu)

"Ministerstvo školstva zaviedlo aj už odborníkmi validované takzvané kloktacie PCR testovanie žiakov, alebo aj iné formy testovania, ktoré odporučili odborníci s cieľom skorej identifikácie prenosu v kolektívoch a včasné nastavenie protiepidemických opatrení na miestnej úrovni. Touto cestou chceme zabezpečiť, aby boli čo najmenej zasiahnuté tie deti, ktoré potrebujú zabezpečiť prezenčnú dochádzku do škôl," priblížil člen konzília odborníkov, lekár a expert WHO Jozef Šuvada.

Podľa jeho slov je to aj z dôvodu potreby rodičov vykonávať svoje zamestnanie prezenčne. Práve kloktacie testy je podľa ministra školstva možné použiť na preverenie situácie aj v nižších ročníkoch. Formulár na prihlásenie môžu nájsť riaditelia po zadaní svojho EDUID na stránke https://covid2021.iedu.sk/.

Minister zároveň dodal, že sa s prítomnosťou vírusu bude musieť verejnosť zmieriť. "Nový koronavírus tu medzi nami je a, žiaľ, aj zostane. A teda aj to, že školy sa budú regionálne otvárať a aj zatvárať. Je len na nás, aby sme robili všetko pre to, aby sme mali v školách čo najbezpečnejšie prostredie," dodal Gröhling.

Formulár na prihlásenie môžu nájsť riaditelia škôl po zadaní svojho EDUID na stránke https://covid2021.iedu.sk/.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok