Španielsko je štvrtou krajinou EÚ, ktorá legalizovala eutanáziu

TA3 TASR
18.3.2021 13:55

Dolná komora španielskeho parlamentu schválila vo štvrtok v poslednom čítaní návrh zákona, ktorý umožňuje ukončiť život ťažko chorým. Španielsko sa tak po Belgicku, Luxembursku a Holandsku stalo štvrtou krajinou Európskej únie, ktorá legalizovala eutanáziu a asistovanú samovraždu, píšu agentúry Reuters a AFP.

Počas schvaľovania sa protestovalo

Za návrh zákona, umožňujúci vykonanie eutanázie a asistovanej samovraždy nevyliečiteľne chorým či ťažko trpiacim ľuďom, hlasovalo 202 poslancov z 350-člennej dolnej komory zákonodarného zboru, Kongresu. "Dnešok je dôležitým dňom: smerujeme k uznaniu ľudských práv. Smerujeme k humánnejšej a spravodlivejšej spoločnosti," povedala ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová.

Zákon, ktorý oprávňuje dospelých s legálnym pobytom v Španielsku, aby požiadali o eutanáziu, nadobudne účinnosť do troch mesiacov. To poskytne čas na zriadenie regionálnych kontrolných výborov, ktoré budú žiadosti o vykonanie eutanázie a asistovanej samovraždy posudzovať a schvaľovať, píše Reuters. Počas rozpravy a hlasovania demonštrovali pred budovou parlamentu v Madride skupiny, ktoré sú za aj proti tejto právnej norme.

Doteraz hrozilo väzenie

Parlament zákon schválil aj napriek ráznemu odporu pravicových strán a náboženských skupín. Španielska krajne pravicová strana Vox vyhlásila, že tento zákon napadne na ústavnom súde. Doteraz v Španielsku hrozilo za napomáhanie ľuďom pri ukončení ich života až desaťročné väzenie.

V susednom Portugalsku ústavný súd v pondelok zablokoval zákon prijatý parlamentom, ktorý umožňuje eutanáziu a asistovanú samovraždu. Vo vyhlásení uviedol, že zákon je nepresný v určovaní okolností, na základe ktorých je možné tieto zákroky vykonať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok