Šéfka Únie verí, že 70% dospelých bude zaočkovaných do konca leta

TA3 TASR
17.3.2021 19:54

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Únia napriek nedostatkom v dodávkach vakcín zaočkuje do konca leta proti koronavírusu 70 percent dospelej populácie. "Vieme, že náš cieľ, ktorým je úplné zaočkovanie 70 percent dospelej populácie do konca leta, môžeme dosiahnuť," povedala novinárom predsedníčka komisie.

Šéfka Únie verí, že 70% dospelých bude zaočkovaných do konca leta
TASR/AP

"Vieme, že dodávky sa v druhom štvrťroku zvýšia," dodala. Von der Leyenová uviedla, že EÚ by od apríla do júna mala získať 55 miliónov jednodávkových vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson, ktoré minulý týždeň schválil liekový regulátor. Okrem toho sa Únia v tomto období "môže spoľahnúť" na dodávku 200 miliónov dávok vakcín od spoločností BioNtech/Pfizer a ďalších 35 miliónov od Moderny, dodala.

EÚ podľa nej čelí dramatickému zníženiu objemu vakcín. Od spoločnosti AstraZeneca oproti pôvodne očakávaným 180 miliónom dávok, ktoré mala dodať v priebehu druhého štvrťroka, získa iba 70 miliónov. Napriek tomuto rozdielu však bude počet dostupných vakcín stále dostatočný na dosiahnutie cieľa, ktorý si Brusel stanovil.

Začiatky očkovacej kampane v 450-miliónovej Únii boli veľmi rozpačité a zaostávali za takými krajinami ako Izrael, Spojené štáty a Spojené kráľovstvo. Európska komisia, ktorá prevzala zodpovednosť za objednávanie vakcín pre celý blok, čelí pre nedostatky v dodávkach intenzívnej kritike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok