Vyšetrovanie Vietnamca je zvláštne. Poslanci majú otázky aj po výbore

TA3 TASR
16.3.2021 12:32

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetľoval na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť postup vyšetrovania vo veci únosu vietnamského občana. Výbor sa uskutočnil neverejne. Predseda výboru Juraj Krúpa i podpredseda parlamentu Gábor Grendel (obaja OĽANO) skonštatovali, že napriek Žilinkovej snahe objasniť všetky okolnosti zostali pre nich v prípade aj naďalej otázniky.

Grendelove pochybnosti nevyvrátil

Krúpa priblížil, že generálny prokurátor sa snažil zodpovedať otázky napríklad o lete, potenciálnom pobyte unesenej osoby na Slovensku, stretnutí s vtedajším ministrom vnútra a vietnamskej delegácie. Vznikli však podľa neho ďalšie otázniky, ktoré Žilinka zobral na vedomie. "Ubezpečil nás, že k týmto sa ešte vráti a bude sa im venovať. Osobne si myslím, že spôsob, akým prebieha vyšetrovanie, je miestami trochu zvláštny," uviedol Krúpa.

Grendel nazval únos Vietnamca "dokonalým zločinom". Poukázal na to, že žiadna z krajín nedokáže odpovedať na otázku, ako sa dostal Vietnamec z Nemecka do svojej krajiny. "Moje pochybnosti ani tento výbor nevyvrátil," komentoval Grendel s tým, že najslabším miestom príbehu preňho zostáva pokus o oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že na palube slovenského vládneho špeciálu sa má nachádzať minister vnútra SR. "Je pre mňa trochu nepochopiteľné, že naše orgány činné v trestnom konaní tento pokus nevidia," dodal.

Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) po výbore skonštatoval, že podľa prezentovaných informácií sa potvrdilo, že žiadny občan SR sa nepodieľal na tomto prípade a nepotvrdila sa prítomnosť vietnamského občana na území SR. "V tejto časti, ktorá bola najviac spochybňovaná, je to uzavreté, pretože je ešte jedna časť vyšetrovania, ktorá stále beží," poznamenal.

Bol chránený úradmi

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Generálna prokuratúra po preskúmaní potvrdila záver uznesenia vyšetrovateľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby (SKIS) z roku 2018, ktorým bola odmietnutá časť trestných oznámení podávateľov vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

GP skonštatovala, že žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na únose vietnamského občana. K závere o vedomej participácii občanov SR na únose na základe vykonaného dokazovania nedospeli podľa GP ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného vietnamského občana.

K závere o vedomej participácii občanov SR na únose na základe vykonaného dokazovania nedospeli podľa GP ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného vietnamského občana. V prípade naďalej pokračuje trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok