Smer privítal závery generálnej prokuratúry k únosu Vietnamca

TA3 TASR
8.3.2021 15:14

Závery Generálnej prokuratúry SR v súvislosti s kauzou údajného únosu Vietnamca považuje Smer-SD za objektívne, nezávislé a spravodlivé. Na tlačovej konferencii to vyhlásil šéf strany Robert Fico.

Fico kritizoval médiá

GP v piatok uviedla, že rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní v kauze boli správne a zákonné. Fico poukázal na medializované vyjadrenia o vtedajšom ministrovi vnútra za Smer-SD Robertovi Kaliňákovi v čase vypuknutia kauzy. Kritizoval médiá za to, že sa nedostatočne venovali výsledku, ktorý prezentovala GP.

Výsledky označil Fico za zadosťučinenie pre Smer-SD, médiá pri informovaní o kauze podľa neho poškodili aj obraz Slovenska v zahraničí. Podľa Fica stále nie je dôkaz, či bol niekto prevádzaný cez Slovensko. Po vyjadrení GP očakával od médií ospravedlnenie.

Vedomú účasť na únose nepotvrdili

GP po preskúmaní potvrdila záver uznesenia vyšetrovateľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby z roku 2018, ktorým bola odmietnutá časť trestných oznámení podávateľov vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. GP skonštatovala, že žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na únose vietnamského občana. K závere o vedomej participácii občanov SR na únose na základe vykonaného dokazovania nedospeli podľa GP ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného vietnamského občana.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok