So stopkami pre AstraZenecu sa roztrhlo vrece, pridáva sa Švédsko

TA3 TASR
16.3.2021 11:19

Do skupiny európskych krajín, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou od britsko-švédskej firmy AstraZeneca, sa v utorok pridalo už aj Švédsko. Tamojší úrad verejného zdravotníctva zdôraznil, že ide len o preventívne opatrenie, informovala agentúra Reuters.

Švédsky úrad verejného zdravotníctva oznámil, že sa rozhodol "pozastaviť používanie vakcíny od AstraZeneca dovtedy, kým Európska agentúra pre lieky neprešetrí podozrenia týkajúce sa domnelých vedľajších účinkov".

Podozrenia preverujú aj samotní Švédi

Severská krajina k takémuto kroku pristúpila v dôsledku potenciálnych závažných vedľajších účinkov, vrátane tvorby krvných zrazenín, ktoré medzičasom hlásilo po očkovaní viacero krajín. Hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell podčiarkol, že ide o "preventívne opatrenie". Podľa jeho slov je dôležité, pozastaviť očkovanie až do analýzy agentúry, ktorá zistí, či hlásené incidenty s vakcináciou nejako súvisia.

Tegnell podľa agentúry DPA dodal, že tieto podozrenia preveruje už aj švédska lieková agentúra.

Vakcínu stoplo vyše 10 krajín

Susedné krajiny - Dánsko a Nórsko - hlásili po očkovaní vakcínou od AstraZeneca ojedinelé prípady výskytu krvných zrazenín či zníženého počtu krvných doštičiek. Aj samotné Švédsko dosiaľ informovalo o desiatich prípadoch výskytu krvných zrazenín a jednom prípade nízkej hladiny krvných doštičiek, uvádza Reuters.

Pozastavenie očkovania touto vakcínou oznámili už v pondelok Francúzsko, Taliansko a Nemecko. Následne sa k ním pridali aj Španielsko, Slovinsko a Lotyšsko, pričom ešte minulý týždeň takéto rozhodnutie oznámili taktiež Holandsko, Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko.

Európska lieková agentúra v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných AstraZenecou. S predstaviteľmi agentúry sa zároveň v utorok stretnú experti Svetovej zdravotníckej organizácie, aby prediutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny, a agentúra vo štvrtok tiež uskutoční "mimoriadne zasadnutie" práve ohľadom vakcíny AstraZeneca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok