Očkovanie AstraZenecou pozastavila ďalšia európska krajina

TA3 TASR
16.3.2021 07:46

Lotyšské zdravotnícke úrady oznámili, že dočasne zastavujú používanie očkovacej látky proti COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca a nasledujú tak ďalšie krajiny, ktoré touto vakcínou prestali očkovať pre obavy zo spôsobenia krvných zrazením. Lotyšské "zdravotnícke úrady požiadali lekárov, aby nepoužili už otvorené ampulky vakcíny od AstraZenecy a aby neovárali nové," napísali úrady pobaltského štátu v spoločnom vyhlásení.

Očkovanie AstraZenecou pozastavila ďalšia európska krajina
TASR/AP (ilu)

Dodali, že používanie tejto vakcíny zastavujú "preventívne" na základe správ o vedľajších účinkoch z iných členských štátov Európskej únie. Zároveň zdôraznili, že v Lotyšsku sa žiadne takéto prípady nepotvrdili. Opatrenie bude platiť dva týždne.

Európska agentúra pre lieky so sídlom v holandskom Amsterdame bude mať vo štvrtok mimoriadne zasadnutie, na ktorom rozhodne, či je pre šíriace sa obavy potrebné urobiť opatrenia. U niektorých ľudí sa vytvorili krvné zrazeniny práve po zaočkovaní vakcínou od AstraZenecy.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že krajiny by mali pokračovať v používaní vakcíny od AstraZenecy, a oznámila tiež, že jej komisia odborníkov sa zíde v utorok, aby posúdila bezpečnosť tejto vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok