Prínos AstraZenecy prevyšuje riziká, na Slovensku ju nestopneme

TA3 TASR
15.3.2021 16:39

Štátny ústav na kontrolu liečiv odporúča na Slovensku pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú všetky riziká. Na sociálnej sieti to uviedol ŠÚKL.

Prínos AstraZenecy prevyšuje riziká, na Slovensku ju nestopneme
TASR/Radovan Stoklas

Pozastavenie ako preventívny krok

ŠÚKL sleduje podozrenia na nežiaduce účinky vakcín hlásené nielen na Slovensku, ale aj v európskych štátoch. Viaceré krajiny v posledných dňoch pozastavili očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od AstraZeneca alebo pozastavili použitie niektorých šarží po evidovaní hlásení, ktoré sa týkali výskytu krvných zrazenín u ľudí očkovaných touto vakcínou.

"Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca," priblížil ŠÚKL.

Ostatné členské štáty EÚ spolu s krajinami, ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko, pokračujú v očkovaní. V Spojenom kráľovstve a EÚ bolo dokopy podaných vyše 17 miliónov dávok vakcíny a počet komplikácií spojených s krvnými zrazeninami u očkovaných ľudí nebol vyšší ako u bežnej populácie.

Dôkazy nehovoria proti vakcíne

Prínosy vakcíny podľa ŠÚKL tak aj naďalej prevyšujú všetky riziká, čo bolo potvrdené aj Európskou liekovou agentúrou, Svetovou zdravotníckou organizáciou a Medzinárodnou spoločnosťou pre trombózu a hemostázu. "Štátny ústav preto na základe všetkých dostupných dôkazov a takisto na základe nepriaznivej epidemiologickej situácie na Slovensku odporúča pokračovať v očkovaní touto vakcínou," skonštatoval ŠÚKL.

V prípade, že ŠÚKL bude mať pochybnosti o bezpečnosti vakcíny bezodkladne príjme kroky na zabezpečenie ochrany zdravia ľudí, napríklad preventívnym zablokovaním šarže vakcíny. "V prípade akýchkoľvek pochybností o očkovaní jednou z vakcín je potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý na základe znalostí celkového zdravotného stavu posúdi vhodnosť očkovania," zdôraznil na záver ŠÚKL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok