Je to vážne, kríza pokračuje. Za ľudí prediskutujú, čo ďalej

TA3 TASR
12.3.2021 11:49

Situácia je momentálne vážna, vládna kríza pokračuje. Pre médiá to na Úrade vlády SR uviedla vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Dodala, že v strane sa budú v piatok rozprávať o aktuálnej situácii.

Matovič všetko pošliapal ešte pred podpisom

"Je mimoriadne potrebné, najmä v tejto zložitej krízovej situácii, aby sa zlepšili vzťahy, obnovila dôvera a aby ľudia už nemuseli riešiť problémy vlády, ale aby vláda riešila problémy občanov," zdôraznila.

Poslanec NR SR z klubu Za ľudí Ján Benčík vyhlásil, že premiér Igor Matovič (OĽANO) svojím vystúpením na štvrtkovej tlačovej konferencii "pošliapal všetky body Memoranda dobrého vládnutia ešte pred jeho podpisom". Benčík preto podporuje stanovisko SaS a jej šéfa Richarda Sulíka. Ten povedal, že dohoda je zrušená a koalícia je v rokovaniach na bode nula.

"Chcem veriť, že rovnako zásadovo bude postupovať aj Veronika Remišová a strana Za ľudí. Svoje rozhodnutie som nezmenil, počkám však na rozuzlenie koaličnej drámy, z ktorej sa stáva miestami nechutná fraška," napísal Benčík na sociálnej sieti. Poslanec avizoval, že ak neodíde zo svojho postu Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO), vystúpi z klubu a prestane podporovať vládu.

Bod zlomu na tlačovke o demisii

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobé. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Koalícia mala dohodu o svojom ďalšom fungovaní oznámiť vo štvrtok, ale nestalo sa tak, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík ešte napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila.

Avizovaná spoločná tlačová konferencia koalície sa nekonala. Premiér Igor Matovič (OĽANO) pred ňou oznámil, že Krajčí z funkcie odíde postupne, ešte niekoľko týždňov mal pomáhať novému šéfovi rezortu. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. To vyvolalo ďalšie pnutie v koalícii. Krajčí následne v piatok ráno oznámil, že končí hneď, aby nebol ďalšou zámienkou na povalenie vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok