PCR vzorky preveria na mutácie, dostali tisícky testov od Čekana

TA3 TASR
10.3.2021 19:27

Na budúci týždeň sa majú pozitívne vzorky z RT-PCR testovania preveriť aj na určenie britského, juhoafrického a českého variantu pandemického vírusu, potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Úrad dostal 8000 nových testov od firmy vedca Pavla Čekana MultiplexDX, ktorý na ich vývoji spolupracoval s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied.

PCR vzorky preveria na mutácie, dostali tisícky testov od Čekana
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

"Pomocou testov plánujeme realizovať celoslovenské prieskumy rozšírenia spomínaných variantov pandemického vírusu, pričom sa budú vyšetrovať klinické vzorky, ktoré vyšli ako RT-PCR pozitívne v jeden určený deň," priblížila Račková. Prieskum sa plánuje najbližšie uskutočniť počas budúceho týždňa.

"Takéto prieskumy sme doteraz uskutočňovali v súvislosti s rozšírením britského variantu pandemického vírusu," pripomenula hovorkyňa. Vedec Čekan na margo daru vysvetlil, že cieľom je zistiť, na čom na Slovensku sme v súvislosti s juhoafrickým variantom.

"Nech zachytíme ľudí s týmto nebezpečným variantom a izolujeme ho. Nech táto v podstate nová epidémia v pandémii nevyrastie, zas a znova, v nekontrolovateľné rozmery," napísal na sociálnej sieti.

Na Slovensku už potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Všetko boli importované prípady. Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike. Rýchlejšie sa šíri a je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok