Čekan prichádza s novými testami, ktoré odhalia juhoafrický variant

TA3
10.3.2021 15:47

Juhoafrický variant už máme na Slovensku a vyberá si u nás prvé obete. V tejto súvislosti oznámil biochemik Pavol Čekan, že vo firme MultiplexDX International sa spoločne s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied rozhodli rýchlo dokončiť nový Multivariant PCR test, ktorý dokáže zachytiť a rozlíšiť juhoafrický variant.

Čekan prichádza s novými testami, ktoré odhalia juhoafrický variant
TASR/Pavel Neubauer

"A preto zajtra vyskladníme 8000 PCR testov pre ÚVZ a RÚVZ na zachytenie "Juhoafričana". Nič za to nechceme, len nech sa pretestujú vzorky na Slovensku a vieme na čom sme. Nech zachytíme ľudí s týmto nebezpečným variantom a izolujeme ho. Nech táto v podstave nová epidémia v pandémii nevyrastie, zas a znova, v nekontrolovateľné rozmery," napísal Čekan na Facebooku.

Biochemik zároveň zhodnotil pandemickú situáciu na Slovensku. Podľa Čekana je veľmi zlá. "Dnešných 3600 PCR pozitívnych výsledkov hovorí jasnou rečou," skonštatoval. Vysvetlil, že 3600 pozitívnych pacientov znamená viac než sto mŕtvych o tri týždne. "Toto je naozaj hrozné. Jediné, čo sme my schopní spraviť v tejto chvíli je, že sa zameráme na odborné veci a to, čo vieme najlepšie," napísal Čekan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok