V marci očakávame veľké dodávky vakcín. Pozrite si presné čísla

TA3
10.3.2021 12:08

V marci na Slovensku očakávame vysoké dodávky ďalších očkovacích látok, tempo vakcinácie by sa tak malo konečne urýchliť. Podľa štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva SR Jany Ježíkovej by ich malo byť toľko, koľko nám prišlo doteraz celkovo od začiatku očkovania.

Vakcíny v marci

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, koľko dávok ktorej vakcíny môžeme očakávať. Od spoločností Pfizer a BioNTech nám doteraz prišlo celkovo 462 150 dávok očkovacej látky. V marci má na Slovensko doraziť 305 370 vakcín.

Vakcín Moderna máme zatiaľ 45 600, tento mesiac očakávame ďalších 75 600. Astra Zeneca nám už poslala 196 800 dávok očkovacej látky, v marci má prísť ešte 309 464 vakcín. Ruská vakcína Sputnik V je u nás zastúpená 200 000 dávkami, tento mesiac príde ešte 200 000 kusov.

terminy_0a14036f-a76f-689f.jpg

Nový systém registrácie

Od budúceho týždňa má platiť nový systém prihlasovania na očkovanie. Záujemcovia si budú môcť vybrať konkrétne miesta, v ktorých chcú byť čakateľmi, aj termín očkovania, ak bude dostupný. Aplikácia podporí aj možnosť byť náhradníkom.

Čakateľom ponúkne termíny po ich uvoľnení zostupne podľa veku. Systém plánuje v prvom rade termíny na preočkovanie a osoby s vyššou prioritou, ako napríklad zdravotníci. "Následne zohľadňuje vek osoby a zostupne im prideľuje termín - nezáleží na poradí, v akom boli prihlásení," vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva. Systém zohľadní aj vekové obmedzenia pre rôzne očkovacie látky.

Ak pridelený termín nebude vyhovujúci, čakateľ ho môže odmietnuť a opakovane mu bude ponúknutý nový termín, keď sa uvoľní kapacita. Prihlasovanie by tak malo byť komfortnejšie a dôstojnejšie, sľubuje ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok