Päťdesiatnici v apríli, štyridsiatnici v máji. Postup očkovania je jasný

TA3
9.3.2021 13:17

V marci na Slovensku očakávame toľko vakcín, koľko nám prišlo doteraz celkovo od začiatku očkovania. Oznámila to Štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR Jana Ježíková. Od budúceho týždňa zároveň spustia nový systém, ktorý by mal vyriešiť problémy s registráciou na očkovanie. Poradie sa určí podľa veku.

Päťdesiatnici v apríli, štyridsiatnici v máji. Postup očkovania je jasný
TASR/Ján Krošlák

Priaznivý marec

"Budúci týždeň príde na Slovensko 100.000 dávok Pfizer navyše," potvrdila Štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Kapacita očkovacích látok na marec bude podľa nej pozitívna, vakcín má byť toľko, koľko nám prišlo doteraz celkovo od začiatku očkovania. Až do prvého apríla sú už podľa Ježíkovej naplánované ďalšie očkovacie termíny.

V marci chcú otvoriť registrovanie pre ľudí nad 60 rokov aj na vakcínu Pfizer. Ak sa nič nezmení, v apríli sa budú očkovať ľudia nad 50 rokov a v máji ľudia starší než 40 rokov. Ak by sme mohli očkovať Sputnikom, termíny by sa posunuli o mesiac skôr, štyridsiatnici by teda prišli na rad už v apríli. Sputnik by sa mal však začať používať až po kladnom vyjadrení Európskej liekovej agentúry alebo nášho Štátneho ústavu na kontrolu liečiv.

Systém registrácie "čakáreň"

Štátna tajomníčka sa ospravedlnila všetkým, ktorí zažili stres pri pokusoch o zaregistrovanie na očkovanie. "Z našej strany je priestor na veľké ospravedlnenie všetkým ľuďom, ktorí si prežili náročné chvíle pri počítačoch," povedala. Súhlasí so všetkými kritikmi, že tento systém je nedôstojný.

Problematická registrácia na očkovanie by už onedlho mala byť minulosťou. Od pondelka má fungovať nový systém "čakárne". "Vyberiete si miesto očkovania, vyplníte formulár a odošlete požiadavky," vysvetľuje Ježíková. "Keď budeme otvárať nové termíny, všetky požiadavky z "čakárne" sa tam automaticky presypú a ľuďom príde oznam, kedy majú prísť na očkovanie," spresnila s tým, že nový systém bude zaraďovať termíny na očkovanie podľa veku, skôr teda pôjdu starší ľudia. Od budúceho pondelka sa budú môcť opäť registrovať na očkovanie aj zdravotníci, potvrdila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok