Ukrajina začne očkovať čínskou vakcínou, kúpili milióny dávok

TA3 TASR
9.3.2021 16:25

Ukrajina v utorok schválila použitie vakcíny proti koronavírusu od čínskej firmy Sinovac. Informoval o tom rezort zdravotníctva v Kyjeve. Ukrajinská farmaceutická spoločnosť Lekchim uzatvorila so Sinovacom zmluvu o dodaní päť miliónov dávok vakcíny.

Ukrajina začne očkovať čínskou vakcínou, kúpili milióny dávok
TASR/AP

Nemenovaný predstaviteľ ukrajinského ministerstva zdravotníctva sa minulý týždeň vyjadril, že tamojšie úrady sú pripravené uložiť čínskej firme pokutu v prípade, že sa s dodaním dávok vakcíny omešká. Ukrajina spustila celonárodnú vakcinačnú kampaň 24. februára. Odvtedy tam prvú dávku vakcíny dostalo už vyše 19.000 ľudí. Zaočkovaní boli vakcínou Covishield vyvinutou firmou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ktorá sa vyrába v Indii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol zaočkovaný minulý utorok počas návštevy vojakov na Donbase prvou dávkou vakcíny CoviShield, čím chcel presvedčiť skeptikov o účinnosti a bezpečnosti tejto očkovacej látky.

Ukrajina v porovnaní so svojimi susedmi pre nedostatok dávok vakcíny zaostáva v očkovaní tamojšieho obyvateľstva, pripomína The Guardian. Kyjev v tejto súvislosti už o pomoc požiadal svojich európskych partnerov, očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V však odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok